biznis
0

Članice Grupe 20 rade na stabilizaciji tržišta

SRNA
Članice Grupe 20 vodećih razvijenih industrijskih i zemalja u razvoju poručile su danas da su spremne zajedno da djeluju da bi stabilizovale finansijska tržišta i zaštitile rast.

Zajedničko saopštenje objavila je Južna Koreja nakon oštrog pada azijskih berzi zbog odluke agencije "Standard&Pur" o sniženju kreditnog rejtinga SAD sa AAA na AAplus.

Današnji pad tržišta nadovezao se na velike rasprodaje u petak, podstaknute gomilanjem problema u evrozoni, s obzirom na pojačana očekivanja da će Italija i Španija možda trebati pomoć u servisiranju dugova. 

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka članica G20 potvrdili su da su spremni da "u koordinaciji preduzmu sve potrebne inicijative kako bi podržali finansijsku stabilnost i podstakli snažniji ekonomski rast u duhu saradnje i povjerenja". 

Oni su istakli da će u idućih nekoliko nedjelja ostati u bliskom kontaktu "i primjereno sarađivati, iskazujući spremnost na preduzimanje mjera kako bi se obezbijedila finansijska stabilnost i likvidnost na finansijskim tržištima". 

Zamjenik južnokorejskog ministra finansija Čoi Jong-Ku rekao je novinarima da je prerano za naznake konkretnih, koordinisanih mjera koje bi Grupa mogla da preduzme. "Trenutno treba veoma pomno pratiti sva zbivanja na tržištima", pojasnio je.