biznis
58

Vlasnik sarajevskog hostela napao inspektore Porezne uprave FBiH

Klix.ba
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su danas, u nastavku aktivnosti kontrole poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima, izvršili kontrolu 21 objekta na području Kantona Sarajevo.

Kontrole su izvršene na području užeg centra grada, a inspekcijskim nadzorom su obuhvaćeni ugostiteljski objekti kao i hosteli za koje prema obavještajno istražnim podacima postoje saznanja da nepoštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima i da angažuju neprijavljene radnike.

Kontrole su izvršene na osnovu prijava građana i radnika koji sami prijavljuju svoje poslodavce zbog nerješenog radno pravnog statusa, te obavještajno-istražnih podataka inspektora Porezne uprave. Također, pri odabiru obveznika za kontrolu korištene su evidencije Porezne uprave Federacije BiH iz aplikacije fiscal o ažurnosti dostavljanja dnevnih izvještaja o evidentiranom prometu na server Porezne uprave Federacije, realnosti iskazanih podataka o ostvarenom prometu, kao i podataka o reklamiranom prometu.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su zapečatili jedan objekat prenoćište "Boss" u ulici Safeta Zajke 183A, zbog angažovanja tri neprijavljena radnika i neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja.

U toku kontrole inspektori su u osam objekata utvrdili nepravilnosti zbog kojih su bili ispunjeni uslovi za zatvaranje. Međutim, objekti nisu bili zatvoreni, jer su u objektima smješteni gosti koji su koristili usluge noćenja, zbog čega su izdata rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti. Postupak zatvaranja objekata bit će nastavljen ukoliko navedeni porezni obveznici ne otklone utvrđene nepravilnosti u roku 24 sata, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti su izdata poreznim obveznicima: "Crystal-Octagon", Akifa Šeremeta 48, prenoćište "Hotel Yildis", Tahčića Sokak 4, hostel "New Age", Muse Ćazima Ćatića 18, hostel "Baš-čaršija", Mula Mustafe Bašeskije 60/3, Demić d.o.o. P.J. hostel "Zem-Zem", Mula Mustafe Bašeskije 61, te UR hotel "Old Town", Veliki Ćurčiluk 10.

U toku kontrola zatečeno je 11 neprijavljenih radnika.

Prilikom kontrole hostela "New Age", vlasnik objekta je fizički napao inspektore Porezne uprave, zbog čega je pružena asistencije policije, koja je privela vlasnika objekta.

U toku inspekcijskog nadzora inspektori su zapečatili i "Babić trade" d.o.o. P.J caffe "Dolce-Ore" zbog angažovanja neprijavljenog radnika i neevidentiranja prometa. U toku inspekcijskog nadzora porezni obveznik otklonio je utvrđene nepravilnosti, nakon čega je objekt otvoren, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH. Međutim, na ovu vijest redakciji našeg portala javio se vlasnik ovog objekta Nedim Babić, koji tvrdi da ima materijalne dokaze da na njihove prostorije nije stavljen pečat, te da su uputili žalbu na zapisnik koji je pritom napravljen.

Iz Porezne uprave poručučuju da su u svim slučajevima gdje su utvrđene nepravilnosti izdati prekršajni nalozi i naglašavaju da i u narednom periodu nastaviti kontrole poštivanja odredbi Zakona o fiskalnim sistemima istim intenzitetom.

Cilj kontrola koje provodi Porezna uprava FBiH nije izricanje sankcija, zbog toga se upozoravaju obveznici fiskalizacije da poštuju Zakon o fiskalnim sistemima, te da ukoliko do sada nisu nabavili fiskalni uređaj isti kupe i stave u funkciju, da evidentiraju ostvareni dnevni promet i izdaju fiskalne račune.

Podsjećamo građane na zakonsku obavezu prema kojoj su dužni da uzmu fiskalni račun, ali i da traže fiskalni račun za svaku kupljenju robu ili izvršenu uslugu.