{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porezna uprava zapečatila sedam objekata u Sarajevu

F
20.9.2013. u 19:07
64
43
Porezna uprava zapečatila sedam objekata u Sarajevu
64
Porezna uprava zapečatila sedam objekata u Sarajevu
U četvratak u poslijepodnevnim i noćnim satima Porezna uprava FBiH izvršila je kontrolu obveznika fiskalizacije na području Kantona Sarajevo.

U ovoj aktivnosti kontrolisane su privatne stomatološke ordinacije, privatne zdravstvene ustanove i ugostiteljski objekti za koje postoje saznanja da rade bez odobrenja, da ne poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima i Zakona o doprinosima, te da angažuju neprijavljene radnike.

Kontrole su planirane i izvršene su na osnovu prijava građana, te obavještajno - istražnih podataka inspektora Porezne uprave.

Inspektori Porezne uprave FBiH kontrolisali su ukupno 13 obveznika fiskalizacije i zapečačeno je sedam: UR Caffe bar "Trendy“, UR "Sport klub Bošnjak“, Dr. "Alender", UR Caffe bar "Bar Flay“, UR "Villa Saraj" i SUR Konoba "San", kod kojih su utvrđene nepravilnosti neevidentiranja prometa i rad na crno.

Rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti izdata su u dvije kontrole. Radi se o objektima: PSO “Pirović” i Restoran “Pod lipom”. Postupak privremenog zatvaranja objekata će se nastaviti ukoliko navedeni porezni obveznici ne otklone utvrđene nepravilnosti u roku od 24 sata.

U toku kontrola zatečeno je 14 neprijavljenih radnika (rad na crno). Prekršajni nalozi izdati su u svim slučajevima u kojim su utvrđene nepravilnosti u radu.

U jednom slučaju zatečen je strani državljanin u radnom mantilu za kojeg se u toku inspekcijskog nadzora nije moglo pouzdano utvrditi da li je radno angažovan zbog čega je ovaj slučaj predat na daljnje postupanje Ministarstvu sigurnosti BiH – Odjelu za strance.

Iz Porezne uprave FBiH skreću pažnju obveznicima fiskalizacije da su se do sada izricale minimalne kazne propisane zakonom. Međutim, u svim slučajevima ako obveznik ponovi isti prekršaj za koji mu je već izrečena sankcija, u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima po sudskom odlučivanju može se izreći veća novčana kazna koja iznosi i do 20.000 KM za pravna lica, a za odgovorno lice u pravnom licu i do 3.000 KM.

"Obavještavaju se obveznici fiskalizacije da će Porezna uprava u narednim danima nastaviti kontrole istim intenzitetom na području Federacije i da će se kontrolisati svi obveznici fiskalizacije, bez obzira da li su već kontrolisani", saopćila je Služba za odnose sa javnošću PUFBiH.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: