{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porezna uprava zapečatila sedam objekata u Sarajevu

F
20.9.2013. u 19:07
64
43
Porezna uprava zapečatila sedam objekata u Sarajevu
64
Porezna uprava zapečatila sedam objekata u Sarajevu
U četvratak u poslijepodnevnim i noćnim satima Porezna uprava FBiH izvršila je kontrolu obveznika fiskalizacije na području Kantona Sarajevo.

U ovoj aktivnosti kontrolisane su privatne stomatološke ordinacije, privatne zdravstvene ustanove i ugostiteljski objekti za koje postoje saznanja da rade bez odobrenja, da ne poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima i Zakona o doprinosima, te da angažuju neprijavljene radnike.

Kontrole su planirane i izvršene su na osnovu prijava građana, te obavještajno - istražnih podataka inspektora Porezne uprave.

Inspektori Porezne uprave FBiH kontrolisali su ukupno 13 obveznika fiskalizacije i zapečačeno je sedam: UR Caffe bar "Trendy“, UR "Sport klub Bošnjak“, Dr. "Alender", UR Caffe bar "Bar Flay“, UR "Villa Saraj" i SUR Konoba "San", kod kojih su utvrđene nepravilnosti neevidentiranja prometa i rad na crno.

Rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti izdata su u dvije kontrole. Radi se o objektima: PSO “Pirović” i Restoran “Pod lipom”. Postupak privremenog zatvaranja objekata će se nastaviti ukoliko navedeni porezni obveznici ne otklone utvrđene nepravilnosti u roku od 24 sata.

U toku kontrola zatečeno je 14 neprijavljenih radnika (rad na crno). Prekršajni nalozi izdati su u svim slučajevima u kojim su utvrđene nepravilnosti u radu.

U jednom slučaju zatečen je strani državljanin u radnom mantilu za kojeg se u toku inspekcijskog nadzora nije moglo pouzdano utvrditi da li je radno angažovan zbog čega je ovaj slučaj predat na daljnje postupanje Ministarstvu sigurnosti BiH – Odjelu za strance.

Iz Porezne uprave FBiH skreću pažnju obveznicima fiskalizacije da su se do sada izricale minimalne kazne propisane zakonom. Međutim, u svim slučajevima ako obveznik ponovi isti prekršaj za koji mu je već izrečena sankcija, u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima po sudskom odlučivanju može se izreći veća novčana kazna koja iznosi i do 20.000 KM za pravna lica, a za odgovorno lice u pravnom licu i do 3.000 KM.

"Obavještavaju se obveznici fiskalizacije da će Porezna uprava u narednim danima nastaviti kontrole istim intenzitetom na području Federacije i da će se kontrolisati svi obveznici fiskalizacije, bez obzira da li su već kontrolisani", saopćila je Služba za odnose sa javnošću PUFBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: