Privreda
0

Osam objekata u Sarajevu dobilo rješenje o zabrani rada

FENA
U nastavku aktivnosti koje provodi Porezna uprava FBiH, a u vezi kontrole primjene Zakona o fiskalnim sistemima, na području Kantona Sarajevo, inspektori Porezne uprave Federacije BiH su danas u jutarnjim satima izvršili kontrolu 20 obveznika fiskalizacije.

Kontrole poreznih obveznika izvršene su na osnovu prijava građana, te obavještajno - istražnih podataka inspektora Porezne uprave.

U toku ove akcije kontrolisani su hoteli, moteli i hosteli, te ugostiteljske radnje za koje postoje saznanja da rade bez odobrenja, da ne poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima i Zakona o doprinosima, te da angažuju neprijavljene radnike.

U osam slučajeva izdata su rješenja o zabrani obavljanja poslovnih aktivnosti, a radi se o objektima: Hostel Balkan ul. Jelića br. 2, Zmajevac d.o.o, Hotel Ahat ul. Pijačna 82, NEY d.o.o. PJ Prenoćište Šeher ul. Safet bega Bašagića 34, Srce Sarajeva, ugostiteljske sobe za iznajmljivanje, ul. S.H. Muvekita 2, Herceglić d.o.o PJ Herc ul. Podcarina 1, Plavi zamak d.o.o, UD Hotel Dardanija ul. Radićeva 13 i Hostel SUN ul. Branilaca Sarajeva 13.

Navedeni objekti nisu zapečaćeni iako su ispunjavali uslove za zatvaranje jer su u njima bili smješteni gosti koji su koristili usluge noćenja. Postupak privremenog zatvaranja objekata će se nastaviti ukoliko navedeni porezni obveznici ne otklone utvrđene nepravilnosti u roku od 24 sata.

Zbog utvrđenih nepravilnosti ispostavljena su ukupno 32 prekršajna naloga kojim su izrečene novčane kazne u iznosu od 60.000 KM.

U toku kontrola u objektima je zatečeno sedam neprijavljenih radnika. U jednom objektu zatečen je strani državljanin koji nije bio prijavljen nadležnim organima, niti je imao radnu dozvolu, zbog čega je predat na daljnje postupanje Ministarstvu sigurnosti BiH - Odjelu za strance. Jedan inspekcijski nadzor izvršen je uz asistenciju policije.

Porezna uprava FBiH planira kontrole obveznika fiskalizacije i u narednim danima, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću PUFBiH.