Slovenski mediji
0

Veliki dioničari Mercatora žele smijeniti sadašnju upravu

FENA
Nadzorni odbor slovenskog Mercatora odlučivat će krajem marta o raspodjeli lanjskog dobitka od 28,8 miliona eura, a slovenski mediji tvrde da dioničari koji su bili skloni prodaji većinskog paketa Mercatorovih dionica koncernu Agrokor na toj sjednici pokreću i akciju kojom žele zamijeniti sadašnju upravu.

Slovenska tiskovna agencija STA, ljubljansko "Delo" i dnevni list "Dnevnik" navode u četvrtak da su Pivovarna Laško (PL), Nova Ljubljanska banka (NLB) i Unicredit banka Slovenija dopunama dnevnog reda predložile izmjenu Mercatorova statuta kojom bi se broj članova nadzornog odbora sa sadašnjih 12 članova smanjio na 9.

Cilj statutarnih izmjena je navodno da se iz nadzornog odbora uklone članovi koji su lojalni direktoru Mercatora Žigi Debeljaku. Debeljak se kao što je poznato protivio prihvaćanju neobvezujuće ponude Agrokora za kupovinu većinskog paketa Mercatorovih dionica koju je prodavala skupina vlasnika, među njima Pivovarna Laško (PL) i NLB, pa je Agrokor prošlog mjeseca od ponude odustao.

Slovenski mediji navode da iza inicijative stoji Unicredit kao jedan od glavnih finansijera Agrokora, te da je cilj promjena statuta najprije iz nadzornog odbora povući predstavnike zaposlenih u Mercatoru koji su lojalni direktoru Debeljaku, a onda u drugoj fazi formirati nadzorni odbor u kojemu bi bili samo predstavnici dioničara, odnosno kapitala.

"Unicredit tako stvara mehanizam za zamjenu uprave Mercatora i za novi Agrokorov pokušaj preuzimanja slovenskog konkurenta, čime bi naša najveća kompanija u jeku sadašnje krize bila izložena novim rizicima i nestabilnosti. Još nije jasno čini li Unicredit to u saglasnosti s Janšinom vladom i je li u pozadini političko preuzimanje Mercatora", navodi ljubljanski "Dnevnik".

Prijašnju Janšinu vladu u Sloveniji obično optužuju za "političku prodaju" državnog paketa dionica Mercatora 2005. godine tadašnjim finansijskim holdinzima povezanim s Pivovarnom Laško i Istrabenzom, koji su u međuvremenu zbog finansijskih teškoća svoje udjele morali prepustiti bankama.

"Dnevnik" tvrdi da NLB i PL, koje zajedno imaju skoro 35 posto dionica Mercatora a u prijašnjoj su fazi bile sklone prodaji svojih dionica Agrokoru, Debeljakovu upravu žele sankcionirati jer je blokirala prodaju dionica za koju je Agrokor nudio 221 euro po dionici.

Unicredit je, navodi "Dnevnik", znatno povećao svoj vlasnički portfelj u Mercatoru, kupujući dionice mimo Ljubljanske berze, preko hrvatskih penzionih fondova i fiducijarnog računa u Splitskoj banci, a kupovinu je ubrzao kad je Agrokor povukao svoju ponudu, što je dovelo do pada vrijednosti dionica. "Dnevnik" navodi da Unicredit sada ima 7 posto Mercatorovih dionica, te da hrvatski mirovinski fondovi koji su ih kupovali, imaju unaprijed zaključen ugovor o njihovoj kasnijoj prodaji Agrokoru.