Slovenija
0

Mercator ostao bez uprave

FENA
Kompletna Uprava slovenskog Mercatora odstupila je sa svojih funkcija, zbog neslaganja sa vlasnicima o prodaji te trgovinske kompanije Agrokoru.

Šestočlana uprava Mercatora, sa predsjednikom uprave Žigom Debeljakom na čelu, je kao glavni razlog otkaza navela nepovjerenje koje imaju vlasnici Mercatora prema upravi, odnosno različit pogled na prodaju Mercatora hrvatskom Agrokoru, čemu se uprava nedavno usprotivila, prenosi B92.

S obzirom da veliki vlasnici Mercatora (prije svega banke koje su u državnom vlasništvu) nemaju više povjerenja u upravu i nadzor ni vijeće Mercatora, uprava je ocijenila da pod takvim uvjetima ne može da radi.

Žiga Debeljak je na mjesto predsjednika uprave Mercatora došao početkom 2006. godine, kada je tadašnji nadzorni odbor Merkatora smijenio dotadašnju upravu koju je vodio sadašnji ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

Glavni razlog sukoba vlasnika Mercatora i uprave koju je vodio Debeljak je da li Mercator prodati ili ne.

Vlasnici koji i sami imaju velike finansijske probleme su se zalagali za prodaju i to hrvatskom Agrokoru koji je za dionicu Mercatora nudio 221 euro.

Debeljakova uprava se tome usprotivila i Agrokor je početkom februara povukao svoju ponudu.

Trenutna vrijednost dionica Mercatora na Ljubljanskoj berzi je 125 eura.