Pregovori predugo trajali
0

Agrokor povukao ponudu za kupovinu dionica Mercatora

FENA
Agrokor je saopćio večeras da je povukao svoju neobvezujuću ponudu za kupovinu 52,1 posto dionica slovenskog trgovačkog lanca Mercatora jer su zbog dugotrajnosti dosadašnjeg procesa ocijenili da im mogućnost ostvarivanja transakcije pod zadovoljavajućim uvjetima nije zagarantovana.

"Agrokor d.d. se 17. oktobra 2011., podastiranjem neobvezujuće ponude, javio na javni natječaj za kupovinu 52,1 posto dionica Poslovnog sistema Mercator d.d., koji je u ime konzorcija glavnih dioničara vodila ING banka. Na temelju naše neobvezujuće ponude konzorcij nas je 7. novembra 2011. kao najboljeg ponuđača odabrao za ekskluzivne pregovore o uvjetima akvizicije.

Iako smo s konzorcijem prodavatelja pokušavali dogovoriti zadovoljavajuće uvjete za akviziciju udjela od 52,1 posto u Mercatoru, tokom trajanja perioda ekskluzivnosti, do danas u tome nismo uspjeli. Dugotrajni tok dosadašnjeg procesa naveo nas je na zaključak da bi cijeli proces mogao potrajati još dulje vrijeme te da nam mogućnost ostvarivanja transakcije pod zadovoljavajućim uvjetima nije zajamčena. To bi po našem mišljenju moglo biti štetno kako za našu kompaniju, tako i za Mercator te smo stoga donijeli odluku o povlačenju svoje ponude. U skadu s tim, 6. februara 2012. godine otkazali smo Ugovor o ekskluzivnosti s konzorcijem prodavatelja i povukli našu neobvezujuću ponudu, čime se i formalno povlačimo iz procesa",  kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Agrokora d.d.