biznis
0

Mercator želi preuzeti Pivovarnu Laško

SRNA
Slovenački trgovinski lanac Mercator namjerava da preuzme Pivovarnu Laško o čemu je danas kasno popodne obavijestio slovenačku Agenciju za trgovanje vrijednosnim papirima.

Pivovarna Laško sama i preko svojih preduzeća posjeduje 23,4 posto akcija Mercatora.

Iz Mercatora najavljuju da bi strateškim povezivanjem došlo i do restrukturisanja Pivovarne Laško kako bi ostvarila pozitivne ekonomske i finansijske rezultate.

Međutim, iz hrvatskog Agrokora poručuju da neće odustati od kupovine Mercatora. 

Neki slovenački i hrvatski mediji prenijeli su špekulacije da Agrokor neće produžiti svoju ponudu za kupovinu većinskog paketa akcija Mercatora po cijeni od 221 evra po akciji, a koja vrijedi do kraja godine. 

Mediji pritom procjenjuju da do kraja godine prodaja 52 odsto Mercatora, u koju se uplela i slovenačka politika, neće biti riješena. 

Radimir Čačić, budući hrvatski ministar privrede i prvi potpredsjednik Kukuriku vlade, rekao je danas da je Agrokorova kupovina Mercatora u interesu hrvatske države i građana, ali i slovenačke privrede te da su svi nesporazumi koji se događaju posljedica manje privrednih faktora, a više nekog političkog trenutka u kojem se Slovenija nalazi. 
Nadzorni odbori Nove ljubljanske banke i Pivovarne Laško treba da u utorak, 27. decembra, odluče o prodaji paketa akcija Mercatora. 

Slovenački portal Finans izračunao je da Laško na Mercatoru mjesečno gubi 650.000 eura, dok Novu ljubljansku banku svako odgađanje prodaje košta mjesečno 300.000 eura, što je ukupno oko milijardu evra.