biznis
0

Velika Britanija: Kriza na Londonskoj berzi "historijskih dimenzija"

FENA
Pad vrijednosti akcija na Londonskoj berzi protekla dva dana je znak ekonomske krize koja ima "historijske dimenzije", ocjenjuje u subotu londonski "Daily telegraf".

Za samo dva dana na berzi u Londonu je izgubljeno skoro 60 milijardi funti (90 milijardi eura) što je, podsjeća list, četiri odsto vrijednosti poslova na jednoj od najvećih svjetskih berzi.

To je istovremeno pouzdan znak, ocjenjuju ekonomisti, da je došao kraj relativne stabilnosti britanske privrede kao i visokih zarada i visokog životnog standarda financiranog zaduživanjima.

Britanija se u privredi u najvećoj mjeri oslanja na berzanske poslove i takozvani financijski inženjering pa će kriza na Londonskoj berzi imati ozbiljne posljedice na ukupni ekonomski život. Ekonomisti procjenjuju da će doći do povećanja nezaposlenosti, pražnjenja penzijskih fondova i pada životnog standarda.

Zbivanja na berzi, izjavio je londonskom listu profesor Piter Spenser, svjedoče da nije riječ o "dnevnim turbulencijama" nego i istinskoj krizi. U mnogo čemu ta kriza, podsjeća profesor Spenser, liči na slom New Yorške berze 1929. godine.

Britanski premijer Gordon Braun je izjavio da je isključivi krivac za krizu opća situacija u svijetu i da Britanija ne može da bude izolovana od ostatka svijeta.

Premijer Braun je u posljednjih deset godina bio ministar financija pa je i on, podsjeća londonski list, odgovoran za ovo što se sada dešava na Londonskoj berzi.