Raspetljavanje lokalne petlje
0

Veća konkurencija - niže cijene telekomunikacijskih usluga

FENA
Alternativni operator europroNET završio je proces prvog raspetljavanja lokalne petlje u Bosni i Hercegovini korištenjem infrastrukture BH Telecoma, čime je napravio značajan korak na planu liberalizacije domaćeg tržišta telekomunikacionih usluga.

"Značaj raspetljavanja lokalne petlje ogleda se u tome da alternativni operator, uz korištenje postojeće infrastrukture dominantnog operatora, BH Telecoma, ostvari direktnu vezu s krajnjim korisnikom", rekao je danas na pres-konferenciji Fahrudin Budnjo, direktor prodaje europroNet.

Naglasio je da se time povećava iskorištenost postojeće pristupne mreže uz znatno niže troškove, pri čemu se omogućava brži razvoj širokopojasnih usluga.

Cijene usluga, kako je naglasio Ahmed Ivojević iz Sektora za odnose s operatorima BH Telecoma, formirala je Regulatorna agencija za komunikacije u BiH.

Raspetljavanjem nastaje liberalizacija telekomunikacionog tržišta u BiH, što, kako je rečeno, vodi do krajnjeg rezultata, a to je proširenje raznovrsnosti i kvaliteta usluga koje se nude krajnjem korisniku.

Pojednostavljeno, raspetljavanje lokalne petlje podrazumijeva da dominantni operateri (BH Telecom, HT Mostar, Telekom Srpske) moraju tehnički dopustiti pristup svojoj infrastrukturi alternativnim operaterima.