Sindikat PPDIVUT
0

Utvrditi odgovornost za obezvrjeđivanje FDS-a

FENA
Na današnjoj sjednici Glavnog odbora Samostalnog sindikata PPDIVUT Mehmed Avdagić, predsjednik ovog sindikata prezentirao je realizaciju zaključaka sa prethodne sjednice o aktuelnim problemima sindikalnog rada u Fabrici duhana Sarajevo (FDS), a Branko Majstorović je podnio informaciju o nedavno održanoj sjednici Koordinacionog odbora sindikalnih organizacija grupacija „Klas“ Sarajevo, Sarajevska pivara i MIMS Sarajevo.

Majstorović je naglasio da će se Koordinacioni odbor sindikalnih organizacija u ovim grupacijama u narednoj godini prioritetno baviti zaključivanjem jedinstvenog kolektivnog ugovora na nivou grupacija, prvog ove vrste u BiH, saopćeno je iz Sindikata PPDIVUT.

Pažnju je privukla informacija o pritiscima predstavnika nekih multinacionalnih kompanija iz duhanske djelatnosti da učestvuju u kreiranju Pravilnika o obradi (preradi) duhana i proizvodnji duhanskih proizvoda i Pravilnika o razvrstavanju cigareta i markama, kojima se više traži prostor za distribuciju inostranih cigareta, a na štetu domaće proizvodnje, kaže se u saopćenju Sindikata PPDIVUT.

Avdagić je ukazao da se aktivnosti donošenja ovih akata neće moći odvijati bez uključivanja Sindikata, posebno članova sindikata i njihovih organa iz djelatnosti duhanske industrije. Ne smije se dozvoliti, naglasio je Avdagić, da se ugasi primarna proizvodnja duhana i da se prerađivački proizvodni kapaciteti pretvore u skladišta velikih inostranih duhanskih kompanija.

Kroz analizu zaključaka sa prethodne sjednice, konstatovano je da je stanje u Fabrici duhana Sarajevo (FDS) i dalje nepromijenjeno i da se na inicijative za sastanke i razgovore koje je Glavni odbor pokrenuo na prošloj sjednici i dalje šuti. Posebna zamjerka upućena je Kemalu Bekteševiću, predjedniku Nadzornog odbora FDS, koji se oglušio o zahtjev najvišeg organa PPDIVUT-a da se razgovara o aktuelnim problemima međusobnih odnosa organa Sindikalne organizacije i predstavnika poslodavca u Fabrici duhana Sarajevo.

Glavni odbor je zaključio da će ostati istrajan u svojim stavovima i zahtjevima za utvrđivanje odgovornosti direktora FDS Edina Mulahasanovića, te predsjednika i članova Nadzornog odbora FDS, kao i utvrđivanja odgovornosti nekih ministara u Vladi FBiH i kadrova iz nekih političkih partija, koji, kroz kadrovsku politiku u FDS, doprinose obezvrijeđivanju kapitala u ovoj kompaniji, kaže se u saopćenju Sindikata PPDIVUT. Na kraju je postavljeno i pitanje: Hoće li i BiH dobiti svoju "Podravku“?