{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkazi u fabrici duhana u Banjoj Luci

F
20.10.2010. u 16:30
0
5
Otkazi u fabrici duhana u Banjoj Luci
0
Otkazi u fabrici duhana u Banjoj Luci
Foto: SRNA
U Fabrici duhana Banja Luka počelo je uručenje otkaza najavljenih za oko 25 radnika na osnovu novog pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, a pokušaj predstavnika fabričkog i sindikata RS-a da se nađe rješenje za zaposlene nije danas postignut.
Šestorica onih kojima su uručene radne knjižice tvrde da su dobili samo štura objašnjenja da su tehnološki višak, a u rješenjima nije navedena ni visina otpremnine.

Osim otkaza za šest radnika, još za 31. je ponuđen novi ugovor o radu, u kojem nije navedeno kolika će im biti plaća ili koeficijent za njen obračun.

Međutim, rješenje za ove i druge problem radnika u Fabrici duhana u Banjoj Luci nisu uspjeli da dogovore ni predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić i predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duhana Banja Luka Miroslav Marinković tokom razgovora s većinskim vlasnikom tog preduzeća Nebojšom Antonićem.

Mišić je izjavila novinarima da rukovodstvo preduzeća ni na jedan zahtjev nije pozitivno odgovorilo, a čak su pokušali i da nametnu neke stavove koji su suprotni sa zakonom.

Ona se slaže da postoji opravdan strah radnika da se proizovodnja u ovoj fabrici polako gasi.

I predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duhana Banja Luka Miroslav Marinković smatra da se mora pronaći modus kako bi opstala ova fabrika i njenih 370 radnika, zbog čega je pozvao sve relevantne subjekte u RS-a, uključujući predsjednika Vlade Milorada Dodika, da na vrijeme reaguje kako bi spasili ovo preduzeće, koje je jedno od najprofitabilnijih do privatizacije.

Marinković smatra i da je uprava preduzeća "smišljenom sistematizacijom radi na uništavanju radnih mjesta i fabrike".

Upozorio je da će, ukoliko uskoro ne dođe do sastanka s najvažnijim relevantnim faktorima u RS-a, radnici organizirati štrajk do ispunjenja svojih zatjeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: