|

Moguć generalni štrajk radnika banjalučke "Fabrike duhana"

Moguć generalni štrajk radnika banjalučke "Fabrike duhana"
0
S
SRNA
2.11.2010. u 17:05
0
komentara
0

dijeljenja
Moguć generalni štrajk radnika banjalučke "Fabrike duhana" Foto: SRNA
Radnici "Fabrike duhana" Banja Luka stupit će u generalni štrajk ukoliko poslovodstvo i većinski vlasnik preduzeća u roku od sedam dana ne ispune njihove zahtjeve, izjavio je danas predsjednik Sindikalne organizacije ovog preduzeća Miroslav Marinković.
Nakon jednočasovnog štrajka upozorenja koji je danas održan u krugu Fabrike, Marinković je rekao novinarima da radnici neće odustati od svojih zahtjeva po cijenu generalnog štrajka.

"Tražimo sedam dana da se poslovodstvo preduzeća ponovno izjasni o našim zahtjevima. Mi smo otvoreni za sve i svakoga, ali nismo za poniženja i torture", istakao je Marinković.

On je rekao da je žalosno da predstavnicima sindikata, koji treba da predstavljaju i štite prava radnika, nije bilo dozvoljeno da u toku radnog vremena daju izjave medijima, kao i to što je novinarima bio zabranjen ulazak u krug preduzeća.

"Ako se sindikalnom predstavniku zabranjuje pravo da brani stavove radnika, pitam se gdje smo? Ako se medijima ne dozvoljava ulazak u fabriku to je jadno", smatra Marinković.

On je izrazio bojazan da će i za "Fabriku duhana" biti na djelu scenario, kao i za druga preduzeća u RS, zbog čega smatra da neko mora da reaguje.

"Ponovo gledamo u Vladu RS, bez obzira što jedan njen predstavnik kaže da ona ima tri do šest odsto kapitala u ovoj fabrici, jer je ona prodala ovo preduzeće", istakao je Marinković, apelujući na sve relevantne institucije RS da pruže pomoć u zaštiti prava radnika "Fabrike duhana" Banja Luka.

Radnica "Fabrike duhana" Banja Luka, Rada Maksimović, kojoj nedostaju četiri mjeseca kako bi napunila punih 40 godina radnog staža u ovoj fabrici, kaže da je žalosno ovo što se danas dešava u preduzeću.

"Za vrijeme rata radnici su 12 sati čuvali preduzeće i neka se stidi novoizabrani direktor koji je došao sa ulice da nas plaši i prijeti otkazima", istakla je Maksimovićeva.

Radnica Stana Buljić, koja radi 35 godina u ovom preduzeću, rekla je da je žalosno da joj nema ko potpisati prestanak radnog odnosa za odlazak u penziju, jer je direktor nelegalno izabran na tu poziciju, a u stanju je da potpisuje otkaze radnicima.

Rad su stupili danas u jednosatni štrajk upozorenja radi zaštite svojih prava i ispunjenja traženih uslova.

Zaposleni traže poništavanje svih odluka o otkazima ugovora o radu, kao i poštivanje odluke o najnižoj cijeni rada od 205 KM za zaposlene u ovom preduzeću.

Među zahtjevima je i poštivanje odredbi kolektivnog ugovora koje se odnose na isplatu plata najkasnije do 15. u mjesecu, isplata regresa, jubilarnih nagrada, te isplata troškova prevoza.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.