{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Uspješna saradnja se ogleda u ulaganjima"

F
FENA
27.1.2010. u 18:00
0
0
"Uspješna saradnja se ogleda u ulaganjima"
0
"Uspješna saradnja se ogleda u ulaganjima"
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je danas prvog potpredsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Varela Frimena.
Špirić je ocijenio da je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u dosadašnjem periodu ostvarena veoma uspješna saradnja, koja se najviše ogleda u ulaganjima, jer je EBRD jedan od najvećih investitora u Bosni i Hercegovini.

Špirić je naglasio značaj podrške razvoju infrastrukture, putem unaprijeđenja i izgradnje putne i željezničke mreže, komunalne infrastrukture, kao i energetskog sektora, te ukazao na jačanje finansijskog sektora, razvoj privatnog sektora, kao i podršku malim i srednjim preduzećima.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je istaknuo da su u većini projekata koje finansira EBRD mobilisana značajna finansijska sredstva u vidu kofinansiranja Evropske komisije, Evropske investicione banke, Svjetske banke i drugih subjekata.

U pogledu trenutne i buduće saradnje BiH i EBRD-a Špirić je naglasio važnost prelaska na model zaključivanja kreditnih sporazuma između EBRD-a i krajnjih korisnika, uz garanciju BiH.

Ovaj model je omogućen izmjenom domaće legislative, konkretno Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, koji je na prijedlog Vijeća ministara BiH usvojen u Parlamentu BiH 30. decembra 2009. godine.

Potpredsjednik Frimen je ocijenio da današnje potpisivanje Ugovora o jemstvu za kreditnu liniju Agenciji za osiguranje depozita BiH i Ugovora o zajmu za Projekat gasifikacije Srednjebosanskog kantona predstavlja nastavak uspješne saradnje između EBRD-a i BiH.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić i direktori u EBRD-u za zapadni Balkan Klaudio Vjecoli i za prirodne resurse Kevin Borc, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: