Podrška EBRD-a
0

Potpisan Ugovor o zajmu od 50 miliona eura

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić i prvi potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Varel Freeman danas su u Sarajevu potpisali Ugovor o jamstvu za kreditnu liniju Agenciji za osiguranje depozita BiH kojim država jamči da će zajam koji je predmet ugovora o zajmu otplatiti u potpunosti ili djelimično ukoliko to ne uradi zajmoprimac, odnosno Agencija za osiguranje depozita BiH.

Ugovor o zajmu između Agencije za osiguranje depozita i EBRD-a potpisali su direktor Agencije Josip Nevjestić i direktor za zapadni Balkan u EBRD-u Claudio Viezzoli.

Kreditna linija od 50 miliona eura će, kako je istaknuo Vrankić, omogućiti Agenciji za osiguranje depozita BiH da poveća iznos osiguranih depozita građana na 50.000 KM, sa sadašnjih 20.000 KM, i time se približi nivoima osiguranih depozita u susjednim zemljama.

On je izrazio uvjerenje da neće doći do aktiviranja tih sredstava i da su ona, ustvari, rezervirana, što će povećati povjerenje građana u bankarski sistem.

Podršku ovoj kreditnoj liniji, kako je rečeno, pružila je i EU donatorskim sredstvima od milion eura, kroz IPA fondove za 2009., a najavljena je i dodatna podrška u istom iznosu iz IPA fondova u 2010.

Rok otplate zajma je 15 godina i teče polugodišnje, a počinje osme godine nakon potpisivanja Ugovora o zajmu.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić i prvi potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Varel Freeman dana su potpisali i Ugovor o zajmu između BiH i EBRD-a za Projekt gasifikacije Srednjobosanskog kantona.

Projektni ugovor između BH-Gasa i EBRD-a su zaključili direktor BH-Gasa Almir Bečarević i direktor za prirodne resurse u EBRD-u Kevin Bortz.

Zajam od 17 miliona eura namijenjen je za izgradnju 40 km visokotlačnog cjevovoda za transport prirodnog gasa od Zenice, preko Busovače, Viteza i Novog Travnika do Travnika.

Po riječima ministra Vrankića svrha projekta je da se potrošačima u te četiri srednjobosanske općine omogući pristup čistijem i učinkovitijem izvoru energije kao alternativa sadašnjim konvencionalnim izvorima.

Trajanje zajma je 15 godina, uključujući grace period od tri godine, a otplata je u 24 jednake polugodišnje rate tokom perioda od 12 godina.

Iznos zajma je u potpunosti alociran na FBiH.