biznis
35

Uspješna bh. poslovna priča: Sve je moguće kada se gleda naprijed

Klix.ba
U punoj Atrium sali Hotela Europe 23.12.2014. godine s početkom u 18 sati održan je šesti i posljednji ovogodišnji Business café.

Tokom 2014. godine Global Market Solutions, organizator Business caféa, je sebi za cilj postavio promoviranje uspješnih bh. poslovnih priča, a gost govornik šestog Business caféa je bio Fahrudin Ćatović, osnivač vodećeg bh. poslovnog portala eKapija.ba.

Amra Hašimbegović, direktorica Global Market Solutions d.o.o, obratila se prisutnima govorom dobrodošlice te najavila brojne novitete Business caféa u 2015. godini. Jedan od njih je i mentoriranje start-up businessa putem Business caféa.

Inspirativna priča Fahrudina Ćatovića počinje vraćanjem na najteže trenutke u njegovom životu kada je preživio više ranjavanja i dvije kliničke smrti te ostao bez obje noge. Uprkos svemu zajedno sa suprugom je izgradio uspješnu poslovnu priču i ponosno stoji iza vodećeg poslovnog portala u Bosni i Hercegovini.

Početkom novog stoljeća radio je na razvijanju radijske mreže u našoj državi i zajedno sa grupom Zabranjeno pušenje je radio na unapređenju bh. muzičke scene. Nedugo nakon toga karijera ga je odvela do saradnje s bendovima iz Hrvatske i Slovenije, gdje su aktivno radili na promoviranju rock muzike regiona. Ćatović je nakon pet godina provedenih na muzičkoj sceni regiona shvatio da je vrijeme za promjene i okrenuo se mirnijem načinu života sa suprugom.

Ćatović i njegova supruga prije osam godina zajedno pokreću, tada novinu na našem tržištu, portal namijenjen kompanijama u Bosni i Hercegovini. Početak, kao i svaki u našoj državi je bio težak, ali uz pomoć četiri poslovna partnera uspješno razvija posao – portal koji je posjetiocima nudio posljednje informacije o javnim nabavkama.

Još jedna prekretnica u poslovanju bila je 2012. godina kada se Ćatović rastao od dugogodišnjih partnera, što je rezultiralo redizajnom, uvođenjem novih proizvoda i novog sistema javnih nabavki. Taj portal prerastao je u vodeći informativni poslovni portal u Bosni i Hercegovini zahvaljujući napornom radu i dobrom odnosu s klijentima.

Ćatović je istakao da prema svakom klijentu ima prijateljski odnos i da za svaki problem klijenta ima rješenje. Poslovni portal eKapija.ba danas broji 18 uposlenih, od čega je 17 žena. Na pitanje zašto baš žene, gospodin Fahrudin odgovorio je da žene bolje drže fokus od muškaraca koji su puni ideja, ali nisu dobri u realizaciji.

Za kraj Ćatović podijelio je s prisutnima svoj recept za uspjeh: rad, red, disciplina! Savjetovao je da uvijek pokušamo dati svoj maksimum u onome što radimo, jer prvo moramo nešto dati kompanijama da bismo mogli očekivati nešto zauzvrat.

Global Market Solutions je iskoristio šesti Business café kao priliku da simboličnim zahvalnicama i poklonima izrazi zahvalnost sponzorima i govornicima Business caféa za nesebičnu podršku i promoviranje uspješnih bh. poslovnih priča. Pored toga, Global Market Solutions je odao prizanje Mikrokreditnoj fondaciji Partner za izvrsnu kvalitetu usluge u 2014. godini i rad na unapređenju iste.