Bolje i sigurnije
11

Uskoro rekonstrukcija kontrolnog tornja sarajevskog aerodroma

I. P.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Kontrolni toranj Međunarodnog aerodroma Sarajevo uskoro će u sklopu velikih građevinskih zahvata biti u potpunosti rekonstruisan.

Naime, u toku je širenje terminala aerodroma, a u sklopu radova bit će obuhvaćen i kontrolni toranj, potvrđeno je za Klix.ba iz Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA).

"Prilikom izrade projekta rekonstrukcije kontrolnog tornja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo voditi će se računa o usklađenosti s radovima na modernizaciji i izgledu aerodromskog terminala", rečeno je iz BHANSA-e.

Kako se navodi, rekonstrukcija kontrolnog tornja donijet će znatno poboljšanje radnih uslova za zaposlenike Jedinice prilazne i aerodromske kontrole leta Sarajevo te poboljšanje kako pruženih usluga, tako i sigurnosti zračnog saobraćaja.

U toku je izrada projektne dokumentacije nakon čega će biti poznat datum početka radova, kao i cijena rekonstrukcije tornja.

Projekt proširenja Terminala B predstavlja jedan od zahtjevnijih infrastrukturnih projekata i košta oko 31 milion KM. Radovi su počeli na jesen 2018. godine i rok za završetak je jesen 2020. godine.