{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ured za veterinarstvo BiH: Izvršene su sve predradnje kako bi se ostvario dugoočekivani izvoz

26.8.2015. u 17:34
16
15
Ured za veterinarstvo BiH: Izvršene su sve predradnje kako bi se ostvario dugoočekivani izvoz
16
Ured za veterinarstvo BiH: Izvršene su sve predradnje kako bi se ostvario dugoočekivani izvoz
Foto: Ilustracija
Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine je izdao saopćenje u kojem obaviještava javnost da ih je Evropska komisija obavijestila da je od 26.08.2015. godine suspendovana lista odobrenih objekata za izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka koja je stupila na snagu istog dana 26.08.2015. godine.
O suspenziji je prvobitno je obaviješten jedan od odobrenih mljekara, koji je u skladu sa važećim procedurama i listom objekata koja je bila objavljena na stranici Evropske komisije - DG SANTE , najavio izvoznu pošiljku.

"Nakon što je kompanija dobila ovu obavijest u 12 sati i obavijestila Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, relevantno osoblje Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine je probalo dobiti zvaničnu informaciju od DG SANTE. U međuvremenu je lista odobrenih objekata skinuta sa web stranice sa oznakom EROR", navodi se u saopćenju.

Nakon višestrukih pokušaja Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine je dobio usmenu obavijest u 14:50 sati, a potom i obavijest putem e-maila u 15:15 sati, gdje je naznačeno da je procedura za odobravanje liste suspendovana s obzirom da je jedna od zemalja članica podnijela pismene komentare, te da će Stalni komitet za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Evropske komisije raspravljati o navedenim komentarima na sastanku predviđenom za 16.septembar 2015 godine.

"Napominjemo da smo duboko iznenađeni sa navedenom obavijesti i suspenzijom liste odobrenih mljekara s obzirom da je u pismu Evropske komisije datirano 12. augusta 2015. godine navedeno da je Evropska komisija zaprimila listu objekata iz Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, te da će obavijest biti proslijeđena svim zemljama članicama Evropske unije, te da ukoliko u roku od 20 radnih dana ne bude zaprimljena primjedba zemalja članica, lista odobrenih objekata (mljekara) će biti objavljena 13. augusta 2015 godine, te stupiti na snagu 27. augusta 2015 godine", pojašnjavaju iz Ureda za veterinarstvo,

Kako Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine nije zaprimio obavijest da je bilo primjedbi bilo koje zemlje članice, te kako je lista i objavljena 13. augusta 2015 godine izvršene su sve predradnje kako bi se ostvario dugo očekivani izvoz.

"Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine izražava žaljenje s obzirom da ovakva suspenzija liste na dan kada stupa na snagu je dovela do ekonomskih troškova kod subjekata u poslovanju sa hranom, posljedica po partnerske trgovinske odnos navedenih kompanija te moguće zablude u javnosti", zaključak je Ureda za veterinarstvo BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: