Privreda
3

Ured za veterinarstvo BiH: Prvo su nam odobrili pa nakon 15 dana ukinuli dozvolu za izvoz mlijeka

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine obavještava javnost i sve zainteresovane strane kako je Evropska komisija obavijestila da je od 26. 8. 2015. godine lista odobrenih objekata za izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka koja je stupila na snagu istog dana suspendovana od Evropske komisije.

O navedenoj suspenziji prvobitno je obaviješten jedan od odobrenih mljekara, koji je u skladu s važećim procedurama i listom objekata koja je bila objavljena na stranici Evropske komisije, najavio izvoznu pošiljku. Nakon što je navedena kompanija dobila ovu obavijest u 12 sati i obavijestila Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, relevantno osoblje Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine je probalo dobiti zvaničnu informaciju od DG SANTE. U međuvremenu je lista odobrenih objekata skinuta sa web stranice sa oznakom EROR.

Nakon višestrukih pokušaja Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine je dobio usmenu obavijest u 14 sati i 50 minuta, a potom i obavijest putem e-mail u 15 sati i 15 minuta, gdje je naznačeno da je procedura za odobravanje liste suspendovana s obzirom na to da je jedna od zemalja članica podnijela pismene komentare, te da će Stalni komitet za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Evropske komisije raspravljati o navedenim komentarima na sastanku predviđenom za 16. septembar 2015. godine.

Napominjemo da smo duboko iznenađeni navedenom obavijesti i suspenzijom liste odobrenih mljekara s obzirom na to da je u pismu Evropske komisije datirano 12. augusta 2015. godine navedeno da je Evropska komisija zaprimila listu objekata od Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, te da će obavijest biti proslijeđena svim zemljama članicama Evropske unije i da ukoliko u roku od 20 radnih dana ne bude zaprimljena primjedba zemalja članica, lista odobrenih objekata (mljekara) će biti objavljena 13. augusta 2015. godine, te stupiti na snagu 27. augusta 2015. godine.

Kako Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine nije zaprimio obavijest da je bilo primjedbi bilo koje zemlje članice, te kako je lista i objavljena 13. augusta 2015. godine na gore navedenom linku (gdje je navedeno da stupa na snagu 26. augusta 2015. godine), izvršene su sve predradnje kako bi se ostvario dugo očekivani izvoz.

S tim u vezi Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine izražava žaljenje s obzirom na to da je ova suspenzija liste na dan kada stupa na snagu dovela do ekonomskih troškova subjekata u poslovanju s hranom, posljedica po partnerske trgovinske odnose navedenih kompanija te moguće zablude u javnosti.