{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabrana izvoza mlijeka u EU: Nema potvrde da je Hrvatska uložila žalbu, danas novi sastanak

27.8.2015. u 09:36
84
211
Zabrana izvoza mlijeka u EU: Nema potvrde da je Hrvatska uložila žalbu, danas novi sastanak
84
Zabrana izvoza mlijeka u EU: Nema potvrde da je Hrvatska uložila žalbu, danas novi sastanak
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH, kazao je za Klix.ba kako se već vode određene aktivnosti s ciljem da se ispitaju sve okolnosti u vezi s povlačenjem odobrenja za izvoz mlijeka bh. mljekarima na područje EU.
Kalaba danas u prijepodnevnim satima ima sastanak u Delegaciji Evropske komisije gdje bi organima Bosne i Hercegovine trebalo biti pojašnjeno zašto je i pod kojim okolnostima povučena ranije odobrena lista bh. mljekara koji mogu izvoziti na područje EU.

"Pričamo sa raznim ljudima koji su uključeni u sve ovo i nadam se da ćemo danas oko podne imati neku informaciju više", kaže Kalaba za Klix.ba.

On dodaje da oni nemaju zvaničnu potvrdu da je Hrvatska uložila žalbu, a u saopćenju Evropske komisije zvanično je bh. institucijama rečeno da je jedna članica podnijela žalbu.

"Nemamo relevantne informacije koja je to zemlja, pa ne bismo u javnosti govorili na koga sumnjamo. Danas u toku dana bismo trebali imati sastanak u Delegaciji Evropske komisije u BiH i možda ćemo tada imati više informacija", kaže Kalaba.

On napominje da je lista bh. mljekara kojima je odobren izvoz u EU objavljena 16. 7. 2015. i da su zemlje članice EU žalbu mogle uložiti u roku od 20 dana.

"Lista je na snagu stupila 13. augusta jer do tada nije bilo žalbi ili nekih komentara. Meni je jučer napisano da članice u svakom momentu imaju pravo da ulože žalbu ili neki prigovor. Sada mi trebamo proučiti zakone, tačnije član 12 regulative 854, na koji se oni pozivaju, pa da vidimo šta dalje", pojašnjava Kalaba.

Stalni komitet za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Evropske komisije će raspravljati o navedenim komentarima na sastanku predviđenom za 16. septembar 2015. godine. No, nakon ove rasprave drugo tijelo će odlučivati o prigovoru i tu nijedna zemlja čalnica EU nema pravo na veto, već se odluke donose prostom većinom. Kalaba vjeruje da će na kraju biti odobrena lista, a dodaje da do ovoga ipak nije trebalo doći.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: