{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas ključni sastanak o izvozu mlijeka: Da li će EU odbaciti žalbu Hrvatske?

9.9.2015. u 07:36
51
70
Danas ključni sastanak o izvozu mlijeka: Da li će EU odbaciti žalbu Hrvatske?
51
Danas ključni sastanak o izvozu mlijeka: Da li će EU odbaciti žalbu Hrvatske?
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sastanak Stalnog komiteta za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Evropske komisije, na kome se treba razmatrati žalba jedne članice EU zbog kojeg je BiH skinuta sa liste, bit će održan danas.
Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH, potvrdio je za Klix.ba da će sastanak biti održan danas i da će se na njemu razmatrati problem izvoza mlijeka iz BiH u EU.

Kalaba naglašava da BiH i njene institucije niko nije kontaktirao niti će prisustvovati današnjem sastanku.

"Pravo učešća na sastanku imaju samo zemlje članice. Od nas niko nije tražio bilo kakva dodatna pojašnjenja", kaže Kalaba za Klix.ba.

Na današnjem sastanku Hrvatska će trebati obrazložiti zašto je uložila žalbu, a konačnu odluku donijet će sve zemlje članice prostom većinom glasova. Nijedna zemlja članica ne može blokirati niti uložiti veto na odluku koja bude donesena danas.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da je BiH već prošla sličnu proceduru kada je trebao krenuti izvoz krompira. I tada se jedna zemlja žalila na odluku da se BiH odobri izvoz, ali su ostale članice Stalnog komiteta za prehrambeni lanac i zdravlje životinja odbile tu žalbu.

Šarović je najavio i da će, ako ishod današnjeg sastanka bude negativan po BiH, njegovo ministarstvo predložiti određene kontramjere.

Kalaba pojašnjava da će oni već danas znati odluku Stalnog komiteta za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Evropske komisije. Ako bude odbačena žalba Hrvatske, četiri bh. mljekare mogle bi već od četvrtka početi izvoziti mlijeko na tržište EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: