biznis
0

Uprava za indirektno oporezivanje izgubila 12 miliona KM zbog protesta prevoznika

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Uprava za indirektno oporezivanje BiH je od 1. do 25. oktobra naplatila 197 miliona KM dažbina na uvoz robe, što je za 12 miliona KM manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, potvrđeno je danas Srni iz Uprave.

U UIO su naveli da je osnovni razlog manje naplate dažbina od uvezene robe to što su prevoznici iz Republike Srpske više dana blokirali carinske ispostave.

Gubici nisu značajniji zbog činjenice da je većina uvoznika, saznavši za blokade carinskih terminala koji se nalaze u RS, odlazilo na one koji se nalaze u Federaciji BiH, gdje se carinjenje roba vršilo nesmetano.

Službenici UIO su u prva dva dana nakon deblokade carinskih terminala radili u pojačanom kapacitetu da bi što prije obavili carinske procedure uvoza i izvoza robe. 

Autoprevoznici za unutrašnji i međunarodni transport iz cijele RS stupili su u 7. oktobra, u mirne proteste nezadovoljni izmjenama Pravilnika o primjenama licenci za vozače u teretnom drumskom prevozu.

Autoprevoznici iz RS 13. oktobra prekinuli su blokadu carinskih terminala, nakon što je postignut dogovor da primjena Pravilnika o licencama za vozače u teretnom drumskom prevozu bude prolongirana do 30. juna naredne godine. Protest su autoprevoznici započeli 7. oktobra nezadovoljni izmjenama ovog pravilnika. 

Pravilnik o promjeni licenci usvojen je 2005. godine i do ove godine važio je na entitetskom nivou, ali ga je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH ove godine izmijenilo, te se sada licence izdaju na nivou BiH.