U maju
0

Ukida se roaming između Kosova i Albanije, uskoro odluka i o vozačkim dozvolama

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Roaming tarife između Kosova i Albanije bit će ukinute u maju ove godine, potvrdio je nacionalni koordinator za nadgledanje i sprovođenje sporazuma postignutih između dvije vlade Fatmir Ljimaj.

Zamjenik kosovskog premijera i kopredsjedavajući pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom Fatmir Ljimaj kaže da su ukidanje roaminga i mnogi drugi sporazumi postignuti između Kosova i Albanije na pravom putu, piše Sputnjik.

"Mi, kao Kosovo, odmah smo spremni da sprovedemo rezoluciju o roamingu, ali vjerujem da će i Tirana, vrlo brzo, Vlada i Skupština Albanije, donijeti tu odluku i u maju neće biti problema sa roamingom. Kada je riječ o vozačkim dozvolama i to pitanje se privodi kraju. Kada govorimo o slobodnom kretanju građana, treba da budemo pažljivi i da poštujemo obaveze koje imamo kao dvije zemlje prema EU“, kaže Ljimaj, prenosi Kossev.

Roaming se odnosi na telekomunikaciju i usluge koji građani koriste u drugoj zemlji iz centra operatera mobilne telefonije. Te tarife su uglavnom dvostruko veće od onih unutar jedne zemlje.

Skupština Kosova izglasa je rezoluciju o ukidanju roaminga između Kosova i Albanije još u maju prošle godine.

U međuvremenu, Evropska unija je pozvala sve zemlje Zapadnog Balkana da ukinu roaming kako bi se olakšala komunikacija između ljudi.