|

Ukida se roaming između Kosova i Albanije, uskoro odluka i o vozačkim dozvolama

Ukida se roaming između Kosova i Albanije, uskoro odluka i o vozačkim dozvolama
0
Klix.ba
3.3.2019. u 18:09
87
komentara
0

dijeljenja
Ukida se roaming između Kosova i Albanije, uskoro odluka i o vozačkim dozvolama Ilustracija: Shutterstock
Roaming tarife između Kosova i Albanije bit će ukinute u maju ove godine, potvrdio je nacionalni koordinator za nadgledanje i sprovođenje sporazuma postignutih između dvije vlade Fatmir Ljimaj.
Zamjenik kosovskog premijera i kopredsjedavajući pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom Fatmir Ljimaj kaže da su ukidanje roaminga i mnogi drugi sporazumi postignuti između Kosova i Albanije na pravom putu, piše Sputnjik.

"Mi, kao Kosovo, odmah smo spremni da sprovedemo rezoluciju o roamingu, ali vjerujem da će i Tirana, vrlo brzo, Vlada i Skupština Albanije, donijeti tu odluku i u maju neće biti problema sa roamingom. Kada je riječ o vozačkim dozvolama i to pitanje se privodi kraju. Kada govorimo o slobodnom kretanju građana, treba da budemo pažljivi i da poštujemo obaveze koje imamo kao dvije zemlje prema EU“, kaže Ljimaj, prenosi Kossev.

Roaming se odnosi na telekomunikaciju i usluge koji građani koriste u drugoj zemlji iz centra operatera mobilne telefonije. Te tarife su uglavnom dvostruko veće od onih unutar jedne zemlje.

Skupština Kosova izglasa je rezoluciju o ukidanju roaminga između Kosova i Albanije još u maju prošle godine.

U međuvremenu, Evropska unija je pozvala sve zemlje Zapadnog Balkana da ukinu roaming kako bi se olakšala komunikacija između ljudi.
Prijavi grešku


Komentari (87)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...