|

UIOBiH: Prihodi od indirektnih poreza veći za 6,5 posto

UIOBiH: Prihodi od indirektnih poreza veći za 6,5 posto
0
F
FENA
4.12.2011. u 12:24
0
komentara
0

dijeljenja
UIOBiH: Prihodi od indirektnih poreza veći za 6,5 posto
Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) je u jedanaest mjeseci ove godine prikupila pet milijardi i 350 miliona KM po osnovu indirektnih poreza što je za 6,5 posto ili za 328 miliona KM više u odnosu na isti period 2010.
"Povrati PDV-a u jedanaest mjeseci ove godine iznosili su 791 milion KM, tako da su neto prihodi koji su raspoređeni korisnicima u jedanaest mjeseci ove godine iznosili četiri milijarde i 559 miliona KM, što je za 4 posto više u odnosu na raspređene prihode u istom periodu prošle godine", saopćio je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO.

Na rast prihoda od indirektnih poreza, između ostalog, uticale su i brojne mjere koje je zajedno sa službenicima UIO preduzeo v.d. direktor UIO dr.sc. Miro Džakula.

Kovačević je podsjetio da je doneseno na desetine novih upustava i naredbi o postupanju carinskiih i poreskih službenika, izvršeno više od 200 smjena i premještaja službenika UIO, pokrenuto je 180 disciplinskih postupaka protiv službenika UIO, a disciplinska komisija već je izrekla mjeru prestanka radnog odnosa za sedam služenika.

Također, počele su pojačane kontrole zahtjeva za povrat PDV-a i zahtjeva za poreski kredit.

Sve pomenute mjere uticale su, kazao je Kovačević, na značajan porast prihoda od indirektnih poreza, koji su u mjesecu novembru iznosili 502 miliona KM i to je šesti uzastopni mjesec u kojem je prikupljeno više od pola milijarde KM.

Do kraja godine u UIO BiH očekuju neto prihode u iznosu od pet milijardi KM.

Tokom jedanaest mjeseci ove godine korisnicima prihoda sa Jedinstvenog računa UIO raspoređeno je četiri milijarde i 559 miliona KM indirektnih poreza.

Za finansiranje institucija BiH doznačeno je 628 miliona KM, Federaciji BiH dvije milijarde i 495 miliona KM, Republici Srpskoj milijarda i 284 miliona KM, a Distriktu Brčko 138 miliona KM.

Državne institucije su dobile isti iznos prihoda od indirektnih poreza kao i u jedanaest mjeseci 2010. zbog privremenog finansiranja, a višak prihoda od indirektnih poreza su dobili entiteti i to je razlog što su entiteti mogli uraditi rebalanse i povećati svoje budžete za 2011., kazao je Kovačević.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.