biznis
0

UIO BiH u 2011. ostvarila najbolje rezultate od svog osnivanja

FENA
Zgrada UIO u Banjoj Luci
Zgrada UIO u Banjoj Luci
Uprava za indirektno oporezivanje BiH je u 2011. godini prikupila rekordne bruto i neto prihode od uspostave ove institucije.

Bruto prihodi su iznosili pet milijardi i 879 miliona KM, što je za 6,3 posto više u odnosu na 2010., a neto prihodi rapoređeni korisnicima iznosili su četiri milijarde i 996 miliona KM, što je za četiri posto više u odnosu na raspređene prihode u istom periodu 2010. godine.

"Unatoč recesijskoj godini ostvaren je značajan rast prihoda od indirektnih poreza zahvaljujući brojnim mjerama koje je sa užim timom saradnika preduzeo v.d. direktor UIO Miro Džakula“, saopćeno je iz te porezne institucije.

Podsjeća se da je doneseno na desetine novih upustava i naredbi o postupanju carinskih i poreskih službenika, izvršeno je više od 200 smjena i premještaja službenika UIO, pokrenuto je 190 disciplinskih postupaka protiv službenika UIO, a disciplinska komisija već je izrekla mjeru prestanka radnog odnosa za sedam služenika.

Također, počele su pojačane kontrole zahtjeva za povrat PDV-a i zahtjeva za poreski kredit.

Iz UIO BiH preciziraju da su državne institucije dobile isti iznos prihoda od indirektnih poreza kao i 2010. godine zbog privremenog finansiranja, a višak prihoda od indirektnih poreza su dobili entiteti i to je razlog što su mogli uraditi rebalanse i povećati svoje budžete za 2011.

U ovoj godini u UIO očekuju dodatni pad prihoda od carina zbog daljeg ukidanja carina na uvoz proizvoda iz zemalja članica Evropske unije.

Tokom 2012. Upravu za indirektno oporezivanje očekuje strukturalna reforma s ciljem povećanja odgovornosti i kvalitete rada svakog zaposlenog službenika, a fokus aktivnosti UIO bit će na pojačanim kontrolama zahtjeva za povrat PDV-a i zahtjeva za poreski kredit, kao i nastavak dobre saradnje sa svim urednim poreskim obveznicima.