biznis
0

UIOBiH: Prihodi u septembru veći za sedam posto

FENA
UIO BiH
UIO BiH
Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) u septembru je na Jedinstveni račun prikupila 535 miliona KM, što je za sedam posto ili 33 miliona KM više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

"Ujedno, ovo je treći uzastopni mjesec u kojem je po osnovu PDV-a, akcize, carine i putarine prikupljeno više od pola milijarde maraka", potvrdio je danas novinarima u Banjoj Luci načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Neto prihodi raspoređeni korisnicima nakon izvršenih povrata PDV-a bili su također za sedam posto veći u odnosu na septembar 2010. godine.

Tokom devet mjeseci ove godine ukupno je prikupljeno četiri milijarde i 341 milion KM indirektnih poreza, što je za 7,2 posto više u odnosu na isti period lani.

Poreskim obveznicima je vraćeno 650 miliona KM na ime povrata PDV-a.

Korisnicima prihoda s Jedinstvenog računa UIO-a u devet mjeseci 2011. godine raspoređene su tri milijarde i 691 miliona KM indirektnih poreza, što je za pet posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Prihodi od indirektnih poreza raspoređuju se u skladu sa Zakonom o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i u skladu s odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda entitetima.

Za finansiranje institucija BiH doznačeno je 514 miliona KM, Federaciji BiH milijarda i 974 miliona, te 51 milion putarine, Republici Srpskoj milijarda i pet miliona, te 34 miliona putarine, a Distriktu Brčko 110 miliona i 1,7 milion maraka putarine.