{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UIOBiH: Nakon lošije naplate u prvom kvartalu, april donio rast prihoda

F
31.5.2012. u 18:11
0
0
UIOBiH: Nakon lošije naplate u prvom kvartalu, april donio rast prihoda
0
UIOBiH: Nakon lošije naplate u prvom kvartalu, april donio rast prihoda
Zgrada UIO-a
Prema preliminarnom izvještaju Uprave za indirektno oprezivanje BiH (UIO), za četiri mjeseca ove godine naplaćeno je, po odbitku povrata PDV-a, 1,493 mlijarde KM indirektnih poreza, što je za 1,24 posto više nego u istom periodu 2011.
U aprilu je naplaćeno više bruto prihoda za 3,74 posto, ali su istovremeno smanjene isplate povrata PDV-a za 8,37 posta. To je donijelo mjesečni rast od 5,97 posto u odnosu na april 2011.

Nakon lošije naplate u prvom kvartalu rast prihoda u aprilu je doveo do konsolidacije kumulativne naplate na nivou četiri mjeseca, navodi se u najnovijem biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIOBiH.

April 2012. je donio ogroman rast prihoda od akciza na uvozne cigarete od čak 81 posto i domaće derivate nafte od 94 posto, što je povuklo i rast ukupnih prihoda od akciza u aprilu od oko 31 posto. Nominalno, u prva četiri mjeseca najveći porast naplate je zabilježen kod akciza (30 miliona KM) i skromnije kod PDV-a.

Međutim, padom prihoda od carina pozitivni nominalni efekti su svedeni na oko 17 miliona KM. U analizi Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIOBiH navodi se i da kretanje naplate prihoda od indirektnih poreza u prva četiri mjeseca ukazuju na potrebu restriktivnijeg pristupa izradi budžeta za 2013.godinu.

U sklopu procesa pripreme Dokumenta okvirnog budžeta Odjeljenje je dužno da u skladu s obavezama iz Zakona o finansiranju institucija BiH izradi projekcije prihoda od indirektnih poreza te su stoga dali kratak prikaz posljednjih projekcija prihoda od indirektnih poreza za period 2013.-2015.

Protekle godine ostvaren je rast prihoda od indirektnih poreza od 4,04 posto, a glavni generator rasta bila je politika usklađivanja akciza na cigarete sa minimalnom ukupnom akcizom propisanom Zakonom o akcizama iz 2009.

Nepovoljna kretanja u ekonomiji i potrošnji, kao i vremenske neprilike u mjesecu februaru ugrozili su naplatu prihoda na početku 2012. godine, dok podaci za mart i april ukazuju na oporavak u naplati.

Do kraja 2012. godine predviđa se rast prihoda od indirektnih poreza od 1,1 posto, dok je u 2013., 2014. i 2015. godini planiran rast od 3,4 posto, zatim 4,4 i 4,1 posto respektivno.

Napominje se i da je na početku 2012. godine nastavljen trend pada prihoda od carina iz prethodnih godina, a razlog negativnog trenda je primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU od sredine 2008. godine.

S obzirom da su carine na većinu uvezenih proizvoda porijeklom iz EU već značajno smanjene, efekti primjene SSP u 2011. na prihode od carina nisu bili toliko značajni kao što su bili prvim godinama primjene Sporazuma.

Drugi razlog smanjenja ovih prihoda je ukidanje naplate od jedan posto carinske evidencije od oktobra 2011.

Uzimajući u obzir izmjene politika, tekuće trendove kao i projektirane stope rasta uvoza, u 2012. i 2013. godini očekuje se pad ovih prihoda od 21,1 posto i 8,2 posto, dok se u 2014. i 2015. godini , nakon dužeg vremenskog perioda, ponovo očekuje rast ovih prihoda (9,6 posto i 9,9 posto respektivno).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: