{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prodaja cigareta i duhana državi donijela 807 miliona KM

S
29.6.2012. u 11:11
1
29
Prodaja cigareta i duhana državi donijela 807 miliona KM
1
Prodaja cigareta i duhana državi donijela 807 miliona KM
Za dvije i po godine primjene Zakona o akcizama, koji se odnosi na duhan i duhanske proizvode, ostvaren je efekat od 807 miliona KM, od čega 690 miliona KM čine prihodi na akcize, a ostatak PDV, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.
U biltenu, koji je sačinilo Odjeljenje za makroekonomsku analizu UIO BiH, navodi se da je istovremeno vrijednost cigareta stavljenih u promet povećana za 31 posto.

Od 2008. do 2011. godine količina cigareta mjerena brojem akciznih markica smanjena je za 14 posto, dok je prosječna ponderisana maloprodajna cijena povećana za 57 posto, a prihodi od akciza su skoro udvostručeni.

Četvrto po redu povećanje posebne akcize donijelo je očekivani porast prosječne ponderisane maloprodajne cijene od 11,7 posto i istovremeno porast povučenih akciznih markica od 2,9 posto.

Tekuća naplata prihoda od akciza u dva mjeseca ove godine, uz naplatu razlike akciza u januaru, donijela je rast prihoda od akciza na cigarete od 24 posto, s tim da je rast prihoda na domaće cigarete bio čak 41 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Mart, april i maj su donijeli oscilacije, tako da je u martu došlo do značajnog smanjenja naplaćenih prihoda od 17 posto, da bi u aprilu došlo do rasta prihoda od 44 posto, a u maju je rast iznosio svega 2,8 posto.

S obzirom na planirani tempo povećanja posebne akcize od 0,15 KM po kutiji cigareta godišnje, u BiH se očekuje usporavanje rasta prosječne maloloprodajne cijene do 2015. godine.

Dugoročnije prognoze prihoda od akciza na cigarete zavise od opredjeljenja Upravnog odbora UIO za nastavak harmonizacije ukupne akcize na cigarete u BiH sa novim minimalnim standardima EU,što bi omogućilo da to bude dostignuto do 2020. godine.

EU je, u vrijeme kad je u BiH usvojen Zakon o akcizama, imala propisano minimalno akcizno opterećenje od 2,50 KM po paklici, ali je EU, u međuvremenu, značajno povećala ukupno minimalno akcizno opterećenje na 90 eura za 1.000 cigareta, a koje će stupiti na snagu početkom 2014. godine. Prema procjenama, ukupno minimalno zakonsko akcizno opterećenje cigareta od 2,52 KM trebalo bi biti dostignuto 2015. godine.

Imajući u vidu činjenicu da se evropska poreska politika u sve većoj mjeri oslanja na takozvane „zelene poreze“ mogu se očekivati nova povećanja akciznog opterećenja cigareta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: