biznis
0

UIO BiH: Još uvijek stabilna naplata prihoda

FENA
Naplata prihoda od indirektnih poreza je stabilna i pored određenog usporavanja rasta prihoda koji je bio ispoljen u maju mjesecu, ocjena je Odjela za makroekonomsku anlizu Uprave za indirektno oprezivanje BiH.

Prema preliminarnom izvještaju UIO, na nivou pet mjeseci isplaćeno je 1,63 posto manje povrata PDV-a, što je u konačnici donijelo kumulativni neto rast prihoda od 1,44 posto.

Međutim, ukoliko se uporedi naplata u periodu januar–maj 2012. sa istim periodom pretkrizne 2008., tada trendovi pokazuju drugačiju sliku, upozoravaju u najnovijem biltenu ekonomisti UIO.

Naime, u prvih pet mjeseci 2012. godine, u odnosu na isti period 2008., ukupni neto prihodi su manji za 1,38 posto.

Prihodi od PDV-a u neto iznosu su se zadržali na istom nivou, dok su kod ostalih vrsta prihoda zabilježene drastične promjene.

Kao rezultat četverogodišnje primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom prihodi od carina su smanjeni za čak oko 70 posto.

S druge strane, uvođenje dodatne putarine je povećalo prihode od putarina za 46,44 posto.

Iako je kontinuirano povećanje akciza na cigarete rezultiralo rastom prihoda od tih akciza od 118 posto, negativni trendovi kod naplate akciza na derivate nefte, uzrokovani diferenciranom akciznom politikom, rast ukupnih prihoda od akciza su sveli na svega 39 posto.

Ekonomsiti UIOBiH naglašavaju i da bi gornje procente trebalo uzeti s određenom rezervom zbog neuobičajene sezonske sheme kretanja prihoda u 2008. godini, tako da je u prvoj polovini godine, zahvaljujući rastu cijena nafte, sirovina i hrane na svjetskom tržištu, osnovica za poređenje bila nešto viša, dok se u drugoj polovini, pogotovo u četvrtom kvartalu, osjetio uticaj nadolazeće globalne krize.

Slične metodološke opaske trebaju se imati u vidu i prilikom poređenja naplate u 2012. s 2011. godinom, u kojoj je prva polovina godine donijela rast prihoda, a druga postepeno smanjivanje.