{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UIO: Najviše prihoda prikupljeno od PDV-a

S
12.6.2012. u 11:53
1
0
UIO: Najviše prihoda prikupljeno od PDV-a
1
UIO: Najviše prihoda prikupljeno od PDV-a
Zgrada UIO-a
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za prvih pet mjeseci ove godine , posmatrano po strukturi, najviše je prikupila prihoda od PDV-a - u iznosu od 1,554 milijardi KM, ili za jedan posto više nego u istom periodu lani, potvrđeno je Srni u UIO.
U strukturi, prihodi od PDV-a čine 68,4 posto od ukupno prikupljenih prihoda.

Na rast prihoda od indirektnih poreza u toku ove godine uticali su i prihodi od akciza ili posebnih poreza koji su u prvih pet mjeseci iznosili 503 miliona KM.

U ukupno prikupljenim indirektnim porezima prihodi od akciza učestvuju sa 22,1 posto.

Prihodi od akciza na uvozne proizvode u prvih pet mjeseci ove godine bili su veći za sedam posto u odnosu na isti period prošle godine.

Zabilježen je rast prihoda od akciza na uvozne duvanske prerađevine od 16 posto, od akciza na uvoznu kafu od osam posto, i od akciza na uvozno pivo za pet posto.

Prihodi od akciza na uvozne derivate nafte manji su za osam posto u odnosu na prošlu godinu, dok su prihodi od akcize na uvozni alkohol i alkoholna pića i akcize na uvozna bezalkoholna pića na nivou prošlogodišnjih.

Prihodi od akciza na domaće proizvode za pet mjeseci ove godine veći su za četiri posto u odnosu na isti period prošle godine.

Po strukturi, prihodi od akciza na domaće derivate nafte veći su za četiri posto, a prihodi od akciza na domaće duvanske prerađevine za tri posto.

Do povećanja prihoda došlo je i kod akciza na domaći alkohol i alkoholna pića za 22 posto, kao i kod prihoda od akciza na domaća bezalkoholna pića koji su zabilježili rast od šest posto.

Jedino je u posmatranom periodu zabilježen pad prihoda od akciza na domaće pivo za 4,5 posto.

Prihodi od carina i dalje bilježe značajan pad i imaju sve manji značaj u ukupno prikupljenim prihodima od indirektnih poreza u BiH zbog primjene trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU na osnovu kog je i u ovoj godini došlo do daljeg ukidanja i snižavanja carinskih stopa na uvoz proizvoda sa porijeklom iz zemalja EU.

Tako je u prvih pet mjeseci ove godine po osnovu prihoda od carina prikupljeno 88 miliona KM, što je za 20 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Prihodi od carina u prvih pet mjeseci ove godine čine samo četiri posto od ukupno prikupljenih indirektnih poreza.

Prihodi od putarine na naftne derivate za pet mjeseci ove iznosili su 108 miliona KM i manji su za tri posto u odnosu na isti period prošle godine.

Prema strukturi, prihodi od putarine za održavanje cesta u posmatranom periodu iznosili su 65 miliona KM, a prihodi od putarine za izgradnju autoputeva 43 miliona KM.

U UIO navode da su jedan od razloga za povećanje prihoda od indirektnih poreza u toku ove godine - brojne mjere iz oblasti poreza i carina, koje je od dolaska na čelu UIO preduzeo direktor ove Uprave Miro DŽakula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: