{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UIO objavila listu 10 kompanija koje su u prvoj polovini 2017. izvršile najveće uplate PDV-a u BiH

20.8.2017. u 11:45
14
70
UIO objavila listu 10 kompanija koje su u prvoj polovini 2017. izvršile najveće uplate PDV-a u BiH
14
UIO objavila listu 10 kompanija koje su u prvoj polovini 2017. izvršile najveće uplate PDV-a u BiH
Deset kompanija iz Bosne i Hercegovine uplatilo je ukupno 388 miliona KM poreza na dodanu vrijednost u prvih šest mjeseci 2017. godine. To su ujedno i kompanije koje su u prvoj polovini 2017. godine izvršile najveće uplate PDV-a u BiH.
Uprava za indirektno oporezivanje u narednom periodu uspostavit će i javno objaviti i tzv. "Bijelu listu" (White list), svih onih urednih poreskih obveznika, za koje se pokazalo da su u potpunosti poštivali zakonske propise.

U tablici ispod pogledajte deset kompanija sa naviše uplaćenog poreza na dodanu vrijednost u prvoj polovini 2017. godine.Za sve ovakve poreske obveznike u BiH Uprava za indirektno oporezivanje će u narednom periodu uvesti tzv. "horizontalni monitoring", tačnije poseban vid kontrola koji se temelji na uzajamnom povjerenju i saradnji UIO sa poreznim obveznicima. Horizontalni monitoring ima nekoliko prednosti, a osnovni cilj ovakvog načina kontrole je pomagati i uticati na ispunjavanje obaveza poreskih obveznika.

"Kao što svakog mjeseca na web stranici UIO objavljujemo tzv. 'crnu listu' na kojoj se nalaze svi dužnici po osnovu PDV-a, akciza, carina i putarina, tako će UIO u narednom periodu formirati i tzv. 'bijelu listu' (White list), onih obveznika za koje se pokazalo u prethodnom periodu da su u najvećoj mogućoj mjeri ispunjavali sve svoje obaveze, te poštivali sve zakonske propise iz oblasti indirektnih poreza. Inače, to je slučaj u mnogim modernim poreskim upravama u zemljama članicama Evropske unije, tako da će i UIO slijediti ovaj primjer. Obveznici objavljeni na 'Bijeloj list' UIO sigurno će imati veliku prednost prilikom sklapanja svojih budućih poslovnih transakcija", saopćeno je iz UIO.

U tablicama ispod pogledajte pregled po pet obveznika iz svakog regionalnog centra UIO koji su u prvoj polovini 2017. godine izvršili najveće uplate poreza da dodanu vrijednost u BiH (ukupno su uplatili 492 miliona KM).

"Pored svih ostalih, upravo svi pomenuti obveznici dali su značajan doprinos u prikupljanju prihoda od indirektnih poreza. Tako je Uprava za indirektno oporezivanje u sedam mjeseci 2017. godine prikupila rekordnih 3 milijarde i 909 miliona KM što je za 255 miliona KM ili 6,99% više u odnosu na isti period 2016. godine", saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Odobravate li ekspanziju stanogradnje u Sarajevu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: