biznis
0

U Tuzli od 5. do 8. juna Međunarodni sajam energije, industrije i rudarstva

FENA
Tuzla
Tuzla
U Privrednoj komori Federacije BiH u Sarajevu danas je održana prezentacija Međunarodnog sajma energije, industrije i rudarstva koji će biti održan u Tuzli od 5. do 8. juna.

Direktor Tuzlanskog sajma Radomir Žilić je kazao da je ovaj specijalizovani sajam po svom programu i karakteru jedinstven u regiji. Očekuje se oko 80 izlagača, uglednih domaćih i inostranih kompanija i institucija iz oblasti energetike koji će prezentirati raznovrsna savremena istraživačka i proizvodna dostignuća kao i mogućnosti različitih oblika poslovne saradnje.

Ono što je posebno interesantno za ovogodišnji sajam, kako je istakao Žilić, jeste da će biti održana i međunarodna konferencija ENERGA koju priprema programski savjet sastavljen od eksperata s područja bivše Jugoslavije.

Konferencija bit će održana 7. i 8. juna u četiri sesije, a najveći broj tema odnosit će se na obnovljive energetske izvore i područje energetske efikasnosti.

„O alternativnim i obnovljivim izvorima energije se već uveliko u BiH govori, a već imamo i dosta praktičnih rješenja. Nedavno je kod Tuzle otvorena prva solarna elektrana, na području Veleža se rade vjetroelektrane itd.“, dodao je Žilić.

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Avdo Rapa naglasio je da je održavanje ovog specijaliziranog sajma posebno značajano za Tuzlanski kanton jer je Tuzla jednostavno energetski centar. To je ujedno, po njegovim riječima, prilika da BiH pokaže svoje potencijale u toj oblasti.

„Energetski sektor je ključ našeg privrednog razvoja pored putne mreže i infrastrukture i na njihovom razvoju svi moraju dati veći doprinos nego što je to bilo do sada“, kazao je Rapa.

Elektroprivreda BiH se, po riječima pomoćnika generalnog direktora za razvoj Emira Aganovića, odlučila da nastupi na ovom sajmu jer sam njegov naziv 'energija, industrija i rudarstvo' pokriva bitne segmente kojima se bave.

„Također, za nas je interesantna Tuzla kao mjesto događanja jer je to područje u kome su naši najveći proizvodni kapaciteti - proizvodni kapaciteti u Termoelektrani Tuzla i rudarski kapaciteti u nekoliko rudnika. To je srce Elektroprivrede u Tuzlanskom kantonu i smatrali smo da je dobro da se upravo tu prezentiramo i da to bude jedna od tačaka susreta i sa zainteresiranim partnerima, investitorima, ali i s javnošću“, izjavio je Aganović novinarima.

Za Elektroprivredu BiH, kako je dodao, također je od velike važnosti i održavanje Međunarodne konferencije ENERGA koja pokriva oblasti koje su sada u fokusu njihovog strateškog interesa, kao što je razvoj novih energetskih politika, energetska efikasnost, modeli kapitalnih investicija i dr.

Međunarodni sajam energije, industrije i rudarstva je, po riječima predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Brune Bojića, dobra prilika da BiH predstavi svoje potencijale i postignuća u ovoj oblasti.

„BiH je po svom vodnom potencijalu sedma u Evropi što znači da su moguća investiranja kad je riječ o izgradnji hidroelektrana, a bogati smo i rudama što pruža mogućnost proširenju postojećih kapaciteta teromoelektrana i daljnjeg razvoja rudarstva“, kazao je Bojić ističući da ovaj sektor ima strategiju izvoza i ostvaruje suficit u BiH.