Brodogradilište u Vitezu
228

U toku završni radovi na bh. jahti koja će svjetsku premijeru imati za dva dana u Sarajevu

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Za samo dva dana u Sarajevu će biti predstavljena bosanskohercegovačka jahta Derubis 44 Fly koja je proteklih mjeseci napravljena u Vitezu, a u toku su finalni radovi na njenom sklapanju kako bi bila spremna za svoju svjetsku premijeru.

Jedan od vlasnika firme Derubis Yachts Denis Kraljević u razgovoru za Klix.ba je kazao da je normalno da dva dana prije svjetske prezentacije još uvijek se radi na jahti tako da ga to i ne zabrinjava.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Nervoze nema, zna se šta se radi i u serijskoj proizvodnji je normalno da dva dana prije isporuke brod nije gotov. Takva je branša i nadamo se da će sve biti kako treba", kazao je Kraljević.

Ovo je prvi put da se bh. jahta Derubis predstavlja na kopnu, odnosno u Sarajevu, a ne negdje na moru. Razlog toga je pandemija koronavirusa zbog čega su svi sajmovi nautike odgođeni.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Odlučili smo dovesti sajam u Sarajevo i mislim da ćemo i u buduće gledati što više toga, i bez koronavirusa, praviti u Sarajevu. Napravili smo pozitivne izmjene na našem brodu, ima svoju stabilnost, neprikosnovenost i kada imate takvu stabilnost, lako je mijenjati i uljepšavati i druge elemente", dodao je Kraljević.

Pojasnio je da je jedinstven na tržištu, da je u kategoriji katamarana, ali da više liči na klasične jahte. Naglasio je kako će Derubis vrijeme mjeriti do svjetske premijere i od svjetske premijere. Napravili su i ugovore s deset bh. kompanija koje su kooperanti u projektima izgradnje Derubis jahti i s ponosom mogu reći da je jahta domaći proizvod.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Pojasnio je da je njegov posao kao projektanta da predstavi sve ono što nikada do sada nije viđeno te da je u tome uspio. Svakako, vjetar u leđa svemu ovome, a više u sjeni, je i Denisova supruga Lejla.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Bez Lejle ne bi bilo ni mene u ovom poslu. Ona je bila presudni faktor zbog čega smo krenuli u BiH. Ona je momentalno zaokupljenija svim pripremama od mene. Ja sam tehnički dio, a ona sve ostalo, a sve ostalo je jednako važno kao tehnički dio. Dream team", zaključio je Kraljević u razgovoru za Klix.ba.