biznis
0

U Sarajevu otvoren Sajam turske privrede

Anadolija
Foto: Anadolija
(Foto: Anadolija)
Tradicionalna manifestacija Sajam turskih proizvoda u Bosni i Hercegovini peti put je otvorena danas u velikoj dvorani Kulturno-sportskog centra "Skenderija" i trajat će do 22. septembra.

Glavni organizator Sajma je Privredna komora Istanbula, a njihov partner u BiH je turska ambasada u BiH i Privredno odjeljenje pri ambasadi.

Na ovogodišnjem Sajmu turskih proizvoda u BiH zastupljeni su praktično svi sektori privrede Turske među kojima su prehrana, tehnički i potrošački prozvodi i drugi. Na sajmu će učestvovati oko 107 izlagača iz Turske.

Potpredsjednik Privredne komore Istanbula Dursun Topcu je u uvodnom govoru kazao da je Sarajevo od davnina bilo "glavno stajalište karavanskog puta, tačnije centar tranzitne trgovine".

"U sarajevskim magacinima susretale su se robe sa Istoka i Zapada. Zbog toga je trgovina u ovom gradu bila vrlo dinamična. Upravo zato mi smo i danas ovdje da opet oživimo 500-godišnju tradiciju koja se prostire od Istanbula do Sarajeva", istakao je Topcu.

On je kazao da su turski privrednici došli u Sarajevo da bi skupa sa bosanskohercegovačkim biznismenima, kao u i prošlosti u svim krajevima svijeta, trgovali i poslovali.

"Imamo potencijalnu saradnju dvaju zemalja u mnogim sektorima, a pogotovo u trgovini i investicijama te je još jednom ukazana bitnost razvitka naših odnosa", dodao je Topcu. On je pozvao turske biznismene da razmotre rezerve ugljena i hidroenergetske potencijale BiH i investiraju u te sektore.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Amir Zukić je kazao da je BiH 2006. potpisala Centralnoevropski sporazum (CEFTA), a 2008. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om (SSP).

"Privredni odnosi između BiH i Turske su znatno napredovali što je posebno vidljivo u prošlom petogodišnjem periodu", istakao je Zukić.

Otvorenju Sajma turskih proizvoda u BiH prisustvovao je i potredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo koji je naglasio kako postoji veliki neiskorišten potencijal u saradnji između privrede Turske i BiH, kao i da se mora raditi na sve boljem iskorištavanju tih potencijala.

"Turski proizvodi na bosanskom tržištu i bosanski proizvodi na turskom tržištu će sigurno naći put do potrošača", rekao je Kebo.

Ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz je pozdravio i poselamio organizatore, učesnike i goste Sajma.

"Ovakve manifestacije me jako raduju i ja najviše važnosti pridajem ekonomskim manifestacijama koje su jako bitne za obje zemlje. Od svih zemalja u regionu, najviše investicija imamo ovdje", rekao je Yildiz.

On je naglasio veoma dobru saradnju i podršku i na političkom i ekonomskom polju između Turske i BiH te podsjetio da je prilikom posljednje posjete premijera Recepa Tayyipa Erdogana postignut dogovor da se zaključno sa 2014. godinom postigne mnogo veći trgovinski obim između dvije zemlje i da se podigne na jednu milijardu eura.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je pozdravio prisutne te rekao da je Turska veoma važna zemlja za BiH, kao i da su mogućnosti BiH mnogo veće od onih koje su dosad iznesene.

Potom su zajedno otvorili Peti sajam turske privrede te prošetali izložbenim prostorom, zajedno sa mnogoborojnim gostima i predstavnicima medija.