Privreda
0

Bojić: Turski privrednici trebali bi kvalitetnije investirati u BiH

FENA
Na inicijativu Asocijacije industrijalaca i biznismena (TÜMSIAD) iz Turske, Vanjskotrgovinska komora BiH danas je u Sarajevu organizovala poslovne susrete privrednika Turske i BiH, pod nazivom Poslovni forum BiH - Republika Turska.

„Tema današnjih sastanaka jeste moj poziv da turski privrednici investiraju u BiH, jer istinski nismo zadovoljni investicijama, s obzirom na to da imamo dobre prijateljske odnose s Turskom“, kazao je predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić prije početka sastanka turskih i bh. privrednika.

Istakao je da Turska i BiH imaju relativno dobro vanjskotrgovinsku razmjenu koja se može unaprijediti zbog čega će se uključiti svi kadrovi da tome doprinesu.

Naime, u 2011. godini izvoz iz BiH u Tursku iznosio je svega 82.961.809 eura, dok je uvoz iznosio 208.101.960 eura. Tako je ukupan obim razmjene između BiH i Turske imao vrijednost 291.063.769 eura.

Bojić smatra da turski privrednici nisu imali negativnih iskustava u investiranju u BiH te ističe da bi trebali više osnažiti i kvalitetnije se uključiti u borbu s investicijama, jer naša zemlja ima dobre prirodne resurse, koji su potrebni Turcima.

Iako je mišljenja da je politička nestabilnost u proteklom periodu doprinijela da su investitori zaobilazili BiH, tvrdi da današnje Vijeće ministara i novi saziv ulijevaju nadu, odnosno da njihov trud i borba približavanja evropskim integracijama znači i dolazak novih investicija u BiH.

Tim povodom, kaže generalni sekretar Asocijacije industrijalaca i biznismena Ertugrul Ozdurak, u Sarajevo je došlo 17 turskih biznismena iz različitih privrednih oblasti: tekstilne industrije, građevinarstva, poljoprivredno-prehrambene industrije, proizvođači autodijelova, bijele tehnike i zlata i nakita.

„Tek trebamo istražiti kakvo je područje BiH za ulaganje i nadam se da ćemo pronaći način da joj pomognemo. Ova zemlja nas je privukla, jer imamo zajedničku historiju i želimo da se spojimo s državom s kojom smo toliko godina bili pod istim carstvom“, kaže Ozdurak, dodajući da između BiH i Turske postoji slobodna trgovina, u koju su Turci upućeni.

Bojić je izrazio nadu da će današnji sastanak imati rezultate u investicijama u BiH koje željno iščekujemo od Turske.