biznis
0

U petak potpisivanje ugovora o izgradnji nove dionice autoceste 5C

Anadolija
U sjedištu Vlade Federacije BiH sutra će biti potpisani ugovori o izgradnji nove dionice autoceste na Koridoru 5c kroz Federaciju BiH za poddionicu Vlakovo – Lepenica u vrijednosti 350.114.617 KM.

Ugovor za izgradnju autoceste na koridoru 5c, poddionica Vlakovo – Lepenica i ugovor o partnerstvu bosanskohercegovačkih kompanija i turske kompanije Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret a.s. potpisat će director Javnog preduzeća Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ensad Karić i generalni direktor turske kompanije Kemal Unluer, odnosno direktori bh. kompanija i director firme Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret.

Potpisivanju ugovora sa turskom kompanijom, prisustvovat će federalni premijer Nermin Nikšić.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić potvrdio je nedavno u izjavi za agenciju Anadolija da će navedena turska firma graditi poddionicu Vlakovo – Lepenica.

"Evropska investicijska banka je dala saglasnost da Turci budu izvođači. Pošto se u ovom slučaju koristi novac Evropske investicijske banke, moramo praktično raditi po stranim zakonima o javnoj nabavci. Pokušat ćemo da što više domaćih kompanija uključimo u ovaj projekt i da one, zajedno s turskom firmom, rade na toj dionici Koridora 5C, odnosno da što više domaćih radnika i kompanija bude uposleno. Želimo, dakle, da dvije trećine posla na dionici dobiju i domaće kompanije koje će biti podizvođači ili partneri sa Cengiz Insaatom", kazao je Bijedić.

Dionica Vlakovo – Lepenica, južno od Sarajeva, duga je deset kilometara. Turska firma "Cengiz Insaat", također, gradi dvije susjedne dionice, i to Lepenica - Suhodol i Suhodol - Tarčin.

Potpisivanjem novog ugovora, vrijednost radova firme "Cengiz Insaat" u BiH, na tri dionice, iznosit će oko 370 miliona eura.