Iz Dizeldorfa
288

U Mostar sletio prvi Eurowingsov avion iz Njemačke: Važan korak u razvoju Hercegovine

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Ono što je mjesecima najavljivano konačno se desilo - prvi Eurowingsow avion sletio je na pistu Aerodroma Mostar.

Bombardier Dash 8 Q400 model je aviona koji će saobraćati između dva njemačka grada i Mostara, a veliki doprinos ovim linijama dali su i građani naše zemlje u online glasanju prošle godine.

Na svečanosti u salonu Aerodroma Mostar posebno je ponosan bio Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK koja je subvencionirala ove letove.

"Ovaj uspjeh dio je sinergije vlasti i građana, kao i medija. Vlada je prošle godine počela davati subvencije, postigli smo sporazum s Gradom i Aerodromom. Prošle godine smo dali 300 hiljada, ove godine 500 hiljada KM, u narednom periodu dat ćemo dodatna sredstva, jer ovaj aerodrom radi za opći interes građana Mostara i Hercegovine", kazao je Herceg.

Dodao je kakao značaj ove linije nije samo za našu dijsporu i svetište u Međugorju, već posebno za našu privredu.

"Nema razvoja privrede bez razvoja saobraćaja, to se posebno vidi na primjeru Zadra koji je povećao broj dolazaka na svoj aerodrom s dvadeset hiljada na šest stotina hiljada. Trebamo učiti, ulagati i raditi", kazao je Herceg te iskazao nadu da je ovo samo korak do dobijanja linija za Beč, Beograd i Istanbul.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić izjavio je kako mu je drago da se ono što je obećavano i ostvareno, da nisu bila samo prazna obećanja.

"Siguran sam da će ovo doprinijeti ostanku mladih ljudi u Bosni i Hercegovini, da će ovako ekonomske prilike biti malo bolje. Zahvala svima koji su pomogli, posebno Vladi HNK. Lijepo je istaći da u Mostaru nije bilo političkih neprilika oko ovog projekta, što je dokaz da svi želimo bolje živjeti. Trenutak je da onim skepticima koji su i do jučer, pa i jučer, govorili da od ovog nema ništa, da kažemo da ono što smo obećali, mi i radimo na ispunjenju toga", izjavio je Bešlić.

Predstavnik Eurowingsa Michael Schaub zahvalio je svima na toploj dobrodošlici, kao i svima koji su pomogli da se ovi letovi ostvare.

"Za nekoliko dana počinju i letovi iz Štutgarta. Putovanje je bilo uspješno, putnici su bili zadovoljni, oduševljeni su dočekom te se nadaju da će se i dalje nastaviti ova uspješna saradnja", kazao je Schaub.

Marin Raspudić, direktor Aerodroma Mostar, iskazao je zahvalnost gradskim i kantonalnim vlastima na podršci, jer bez toga bi sve ovo bilo nemoguće.

"Pozivam sve da zajedno podržimo i ove linije, pozivam građane Mostara i Bosne i Hercegovine da ih koriste, kao što su i glasali za njih", izjavio je Marin Raspudić.

Putinici su nakon leta bili sretni, Jozo Raič nam je kazao kako je sve prošlo sjajno, kako je let trajao dva sata i petnaest minuta te je poželio da ove linije dugo potraju.

Viktor Vidović nam je kazao da je do sada za Mostar iz Njemačke putovao preko Splita te da će najvjerovatnije sada češće dolaziti kući u Hercegovinu.

Eurowings bi dva puta sedmično trebao saobraćati između Mostara i Štutgarta, odnosno Dizeldorfa, a tačni termini letova još se usaglašavaju.