Pozitivna priča
30

U Kneževu otvorena fabrika obuće koja radi za strano tržište, zaposleno 45 osoba

Klix.ba
Fabrika obuće "Dermal" iz Kotor Varoša pustila je danas u rad prvu proizvodnu liniju u Kneževu u kojoj je uposleno 45 radnika. Do kraja godine bit će pokrenute još dvije linije što znači zaposlenje još 120 radnika.

Ova fabrika u Kotor Varošu ima više od 500 uposlenika, a zbog širenja proizvodnje odlučili su pogone otvoriti u Kneževu u kojem je veliki procenat nezaposlenih osoba. Direktor Radenko Babić kazao je kako su radnici prošli obuku u Kotor Varošu, te da su pokazali veliku želju za radom.

"Narednih dana bit će pozvana još jedna grupa radnika koja će biti obučavana u Kneževu. Plan nam je da tri linije u jednoj smjeni završe 750 pari obuće. Kada dostignemo broj od 250 zaposlenih količina izrađene obuće bi trabala biti udvostručena", rekao je Babić za portal MojKotorVaroš.com.

Stanovnici Kneževa su sa zadovoljstvom dočekali otvorenje nove fabrike jer to vide kao šansu za zaposlenje. Treba istaći da je posao dobio i određeni broj povratnika.

"Ovo je veoma značajno za Kneževo koje zbog nedostatak posla iz dana u dan postaje sve praznije. Nadam se da će nova radna mjesta utjecati na stanovnike , koji su trbuhom za kruhom krenuli put Banje Luke i inozemstva da ostanu u Kneževu jer nigdje nije kao kod kuće", rekao je stanovnik Kneževa Milenko Svjetlanović.

Načelnik Kneževa Goran Borojević kazao je kako imaju u planu uraditi još mnogo toga kako bi razvili ovu opštinu i promijenili status izrazito nerazvijene opštine u kojoj zaposlenje traži 2.000 osoba.

"Godinama nije otvoreno nijedno radno mjesto. Opština će 'Dermalu' i svim zainteresovanim firmama koje odluče pokrenuti posao u Kneževu izaći u susret koliko god bude mogla", rekao je načelnik.

Kneževo je doživjelo privredni kolaps te je suočeno s velikim odljevom stanovništva. Ukoliko sve bude teklo prema planu, "Dermal" bi u naredne dvije godine zaposlio 300 radnika u ovoj opštini.

Riječ je o fabrici koja plasira proizvode na tržišta desetak zemalja, a proizvodi čizme za francuski i englesku vojsku, američke vatrogasce i namjensku obuću za MUP-ove Srbije, Crne Gore i i Elektroprivrede RS. Nedavno su potpisali ugovor i sa slovenačkom firmom za izradu modne i obuće za planinarenje "Alpina".