Country Side Resort
494

U Hadžićima u izgradnji naselje zatvorenog tipa: 242 stana, adrenalin park, bazeni, spa...

Piše: E. S. H.
U julu 2014. godine počela je gradnja apartmanskog naselja Country Side u mjestu Crepljani u općini Hadžići. Investitor je kompanija Rawasi Real Estate d.o.o. Naselje će biti izgrađeno na 126.000 metara kvadratnih uz adrenalin park koji će zauzimati 108.000 metara kvadratnih.

Planirana je gradnja u kupno 242 stambene jedinice u čitavom naselju, od čega su dvije zgrade i 161 kuća. Određeni broj kuća je već rezervisan.

"Trenutno su u toku završni radovi na blizu 62 stambene jedinice i supermarketu koji spadaju u prvu fazu izgradnje. U drugoj i narednim fazama planirana je izgradnja ostatka stambenih jedinica koje uključuju kuće, dvije zgrade, kao i izgradnju vještačkih jezera i drugih pratećih javnih objekata", kazali su nam u kompaniji Rawasi.

Novi koncept življenja

Dodaju da će Country Side resort svojim stanovnicima i posjetiteljima ponuditi novi koncept življenja u prelijepom prirodnom okruženju, lijepu i čistu prirodu te spektakularan pogled.

Apartmansko naselje će, pored stambenih, sadržavati i javne objekte, a to su: vještačko jezero, musala, divanhana, zgrada uprave sa supermarketom, kafić, spa i wellness centar, bazen otvorenog i zatvorenog tipa, kuća za čuvare, pomoćni objekat rekreacione zone, dječiji parkovi i igrališta te sportski tereni.

Kompletnu infrastrukturu vodovoda i kanalizacije za potrebe apartmanskog naselja Country Side Resort u ukupnom iznosu od cca 1.250.000,00 KM investira firma Rawasi Real Estate d.o.o. a radove izvodi firma Komunalac pri Općini Hadžići.

Na pitanje je li ovo naselje isključivo namijenjeno kupcima iz Ujedinjenih arapskih emirata s obzirom na osiguranje i činjenicu da će biti "ograđeno", iz Rawasija su nam rekli da će resort biti ograđen zbog sigurnosti posjeda vlasnika kuća, ali da će biti otvoren za posjete građanima BiH.

Potrebna pomoć Općine Hadžići

Iz Rawasija su nam rekli i da tačan datum završetka radova kompletnog projekta nije definisan iz dva razloga.

"Postojeći zakon o stjecanju vlasništva nad nekretninama ne dozvoljava prodaju nekretnina kupcima koji dolaze iz zemalja s kojima Bosna i Hercegovina nema odnose reciprociteta u stjecanju vlasništva. Ukoliko se desi izmjena postojećeg zakona, to bi moglo utjecati na brzi završetak projekta. Prodaja zavisi i od toga koliko Općina Hadžići bude spremna na saradnju u vezi s procesom izdavanja dozvola", dodali su iz Rawasija.

Iz Službe za prostorno uređenje, urbanizam i građenje Općine Hadžići su nam rekli da Općina vodi odvojene postupke za izdavanje dozvola i to za svaki pojedinačno.

"Upotrebna dozvola je rješenje koje se izdaje nakon potpune izgradnje objekata, tehničkog prijema. Sve procedure su u toku, naročito projekti infrastrukture jer se za njih pribavljaju vodni i drugi akti. Na glavne projekte infrastrukture (neki dijelovi su već izgrađeni) su date potrebne dozvole, dok ostatak čeka pribavljanje potrebnih akata i saglasnosti za odobrenje za građanje. U planu i programu uređenja lokaliteta djelujemo zajedno s investitorom, što je definisano Ugovorom o izgradnji pomenute infrastukture. Zakonom propisani uvjeti i dokumenti se ne mogu nazivati problemom nego obavezom da se projekt privede krajnjoj namjeni", pojasnili su iz Općine.

"Ovo je veliki i kompleksan projekt i bez učešća Općine isti ne možemo početi. Također, za ovaj projekt je neophodno pronaći partnera sa 'Know how' znanjem upravljanja ovakvim tipom projekta", zaključili su iz kompanija Rawasi Real Estate d.o.o.

Pored Country Side resort naselja planirana je i izgradnja adrenalin parka kao sportsko-rekreativno turističkog kompleksa veličine 108.000 metara kvadratnih, čija će realizacija zavisiti od pomoći i saradnje s Općinom Hadžići vezano za infrastrukturu (voda, putevi, kanalizacija).

Vrijednost ovog projekta nije tačno određena i zavisit će od tržišnih trendova, saradnje s lokalnim vlastima i investicijskog okruženja.