Udruženje banaka BiH
0

"U godini krize bh. banke su položile ispit"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U organizaciji Udruženja banaka BiH (UBBiH) na Vlašiću je danas održan sastanak bh. bankara o temi "Finansijska kriza - godinu poslije, stanje, pouke i poruke".

Skupu su prisustvovali direktori banaka u BiH, guverner i viceguverner Centralne banke BiH, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH, predstavnici državnog i entitetskih ministarstava finansija, direktori sa saradnicima entitetskih agencija za bankarstvo, te predstavnici USAID PARE projekta.

Na sastanku je bilo riječi o stanju u bankarskom sektoru BiH, njegovoj ulozi u funkciji finansijske stabilnosti, projektovanim zakonskim rješenjima u oblasti osiguranja depozita, kao i o daljem ponašanju banaka i regulatora u cilju što djelotvornijeg rada cjelokupnog bankarskog sektora u BiH.

Naročito je apostrofirana problematika primjene državnog Zakona o zaštiti potrošaca putem entitetskih institucija, zatim relaksacije propisa iz oblasti kreditiranja pravnih lica u svjetlu ekonomske krize, te zahtjeva za unaprijeđenje procesa prinudne naplate.

Preciznost, usklađenost i konzistentnost zakonske regulative preduslov je za jak i stabilan bankarski sektor u BiH, konstatovano je.

Zaključak je da su u godini krize banke položile ispit jer su održale likvidnost i ostale finansijski stabilne.

Cijena tog pozitivnog efekta bila je prepolovljena profitabilnost sektora o čemu je na sastanku, također bilo riječi, saopćilo je Udruženje banaka BiH.