{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Češkoj sve više građana bankrotira

F
4.1.2010. u 19:55
0
0
U Češkoj sve više građana bankrotira
0
U Češkoj sve više građana bankrotira
U Češkoj je naglo porastao broj građana koji su bankrotirali i taj trend će se nastaviti, procijenili su analitičari Češkoga kreditnog biroa (Czech Credit Bureau - CCB).
Prošle godine je 2.500 pojedinaca i 1.480 tvrtki proglasilo bankrot, što je u prvom slučaju povećanje za čak 250, a u drugom za 42 posto u odnosu na 2008. godinu.

Istovremeno je, prema podacima CCB-a, broj zahtjeva za osobni bankrot povećan za 137 posto, na 3.933. U novembru 2009. i broj zahtjeva podnesenih tokom jednog mjeseca prvi put je premašio cifru od 500.

Broj zahtjeva za proglašenje bankrota tvrtke lani je povećan na godišnjoj razini za 65 posto, na 4.754.

Ukupno je tokom prošle godine proglašeno 3.980 bankrota pojedinaca i tvrtki, pri čemu su osobni imali udio od 63 posto u ukupnom broju. Godine 2008. proglašen je ukupno 1.761 bankrot, među kojima je udio osobnih bio 41 postotak.

Broj zahtjeva za proglašenje bankrota fizičkih osoba, poduzetnika i tvrtki dostigao je lani 8.687, u odnosu na 4.531 godinu dana ranije.

Brži rast broja zahtjeva od broja proglašenja bankrota znači da se produžava vrijeme čekanja na rješavanje takvih zahtjeva, kazali su analitičari CCB-a.

Oni su istaknuli da je za 2009. godinu bio karakterističan snažan rast osobnih bankrota i relativno sporo povećanje broja bankrota tvrtki, što bi se moglo nastaviti i u ovoj godini.

U 2010. treba očekivati daljnji rast bankrota, osobito osobnih, dok će se broj bankrota tvrtki povećati u prvoj polovici godine.

Na to će utjecati sporo obnavljanje ekonomskog rasta kod glavnih vanjskih poslovnih partnera, nastavak nepovoljnog rasta plaća u Češkoj, nedovoljno otvaranje novih radnih mjesta i nastavak rasta nezaposlenosti, procijenili su analitičari CCB-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: