{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Centralna i Istočna Evropa gube na životnom standardu

S
Sarajevo-x.com
22.1.2010. u 14:35
0
0
Centralna i Istočna Evropa gube na životnom standardu
0
Centralna i Istočna Evropa gube na životnom standardu
Nakon višegodišnjeg stabilnog rasta prihoda i brzog poboljšavanja životnog standarda domaćinstava u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE), u posljednje vrijeme prisutno je očigledno pogoršanje ukupnog stanja. "Reakcija domaćinstava na krizu ogleda se u smanjenoj potrošnji i povećanoj sklonosti ka štednji, usprkos smanjenoj sposobnosti štednje“, istakao je Federico Ghizzoni, direktor Sektora bankarstva UniCredit grupe u centralnoj i istočnoj Evropi.
“Kriza je dovela do rekordne nezaposlenosti i opadanja rasta prihoda, čime je uzrokovan privremeni preokret u uobičajenom procesu konvergencije prihoda,” kazala je Debora Revoltella, voditeljica Odjela UniCredit grupe za strateške analize u CIE, pozivajući se na istraživanje Grupe “Imovinsko stanje i dugovanja domaćinstava u CIE”, koje je nedavno predstavljeno u Beču.

Povećani finansijski stres, zabilježen u domaćinstvima centralne i istočne Evrope, očigledno je nanio štetu povjerenju potrošača i izvršio utjecaj na potrošačko ponašanje. Nakon kolapsa Lehman Brothersa, domaćinstva su bila prisiljena da ograniče svoju potrošnju kako bi se nosili sa puno neizvjesnijim ekonomskim izgledima i rastom stope servisiranja dugova.

Smanjena potrošnja i smanjena dugovanja znače povećanu sklonost ka štednji. Usprkos lošijim prihodima, ukupna finansijska štednja je povećana u 2009. godini, u odnosu na 2008., također zahvaljujući nekim pozitivnim poticajima koji proizilaze iz rezultata poslovanja tržišta kapitala i povećanih stopa na štedne uloge.

Za potpuni povratak povjerenja domaćinstava bit će potrebno neko vrijeme

Rješenja za hvatanje u koštac sa mogućim rastom nezaposlenosti

U trenutnoj situaciji možemo očekivati samo blagi zaokret u rastu kredita domaćinstava, na što će uticati faktori i ponude i potražnje. Kvaliteta kredita će i dalje biti problem.

“Najteže stanje sa imovinom u ovom segmentu očekuje se krajem 2010. godine.”

Još uvijek postoji dugoročni potencijal na tržištu, mada najvećim dijelom u hipotekarnoj komponenti. Međutim, u kratkoročnoj perspektivi, povećana nezaposlenost, usporeni rast prihoda i veća finansijska poluga, najvjerojatnije će otežavati potrebu napredovanja domaćinstava.

“Posebno u ovoj kritičnoj fazi, nastavili smo kreditiranje i pružanje podrške našim klijentima, nudeći im specifična i posebno prilagođena rješenja kako bismo im olakšali finansijske teškoće”, rekao je Federico Ghizzoni.

U tom smislu, UniCredit grupa je ponudila posebno prilagođena rješenja klijentima, koji su ostali bez posla ili su se suočili sa drugim poteškoćama, i to u formi restrukturiranja kredita, čime se olakšava njihovo mjesečno upravljanje troškovima. Rješenja obuhvaćaju prolongiranje roka otplate i perioda počeka, kao i smanjenje rata na održivu razinu.

Gledajući naprijed, finansijsko stanje domaćinstava u CIE izgleda nategnutije nego prethodnih godina, ali kombinacija raznih faktora, kao što su mjere poduzete od strane banaka da olakšaju klijentima, kao i povećanje stopa na štednju, pomogla je porodicama i pojedincima da smanje štetne posljedice. Plovidba kroz burne vode će se nastaviti u 2010. godini, sve dok se ne ostvari potpuni oporavak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: