biznis
0

Turske kompanije zainteresovane za ulaganje u BiH

SRNA
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Na Evroazijskom ekonomskom forumu u Istanbulu, na kome je delegacija BiH danas predstavila razvojne projekte zemlje, spremnost za investiranje izrazilo je 26 turskih kompanija.

Članovi delegacije BiH, koju predvodi ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić, održali su i brojne sastanke sa predstavnicima turskih kompanija zainteresovanih za ulaganje u kožarsku industriju, energiju, transport, građevinarstvo, zdravstvo, turizam, kao i sa predstavnicima obrazovnih ustanova koji žele da otvore univerzitetske podružnice u BiH.

Hadžić je učestvovao u radu okruglog stola svih ministara transporta prisutnih na samitu, u organizaciji  resornog ministarstva Azerbejdžana, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH. 

Planirano je da se delegacija BiH tokom današnjeg i sutrašnjeg dana susretne i sa predsjednikom Velike narodne skupštine Džemilom Čičekom, ministrom transporta, pomorstva i komunikacija  Binalijem Jildirimom, turskim ministrom za EU i glavnim pregovaračem Egemenom Bagisom i pomoćnikom ministra za energetiku i prirodne resurse  Muratom Merdženom. 

Planiran je i susret sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem s kojim će delegacija iz BiH razgovarati o izgradnji Jadransko-jonskog autoputa. 

U delegaciji BiH je i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, te federalni ministri finansija Ante Krajina,  energije, industrije i rudarstva Erdal Trhulj i  obrazovanja i nauke  Damir Mašić.