Strane investicije
0

Trhulj: Turska želi pomoći u razvoju naše namjenske industrije

FENA
Erdal Trhulj
Erdal Trhulj
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj danas je, po povratku iz Turske, gdje je boravio s delegacijom BiH na 15. evroazijskom ekonomskom forumu, izjavio Feni da je s tamošnjim zvaničnicima razgovarao o saradnji BiH, odnosno Federacije BiH i Turske u oblasti energije i industrije, a posebno namjenske industrije te da je bilo i konkretnih dogovora.

S pomoćnikom ministra ze energiju Republiku Turske, kako je kazao, održan je sastanak na kojem je upoznat o aktivnostima koje poduzima Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije u pogledu donošenja seta zakona iz oblasti energije.

"Tu su zakoni o električnoj energiji, o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, nafti, naftnim derivatima, istraživanju gasa i nafte, o gasu i krovni zakon o energiji i naš cilj je da svi do kraja godine stupe na snagu, i mislim da smo tu na dobrom putu. Neki od tih zakona će već idućeg mjeseca stupiti na snagu i to otvara mogućnost za prave investicije. Cilj je da se određeni projekti koje mogu realizirati bh. elektroprivrede izdvoje i da se realiziraju putem elektroprivreda, a one projekte koje u narednih 10-ak godina ne mogu realizirati elektroprivrede da se realiziraju putem stranih investicija i tu smo ih upoznali o određenim, konkretnim projektima, a pogotovo o kapacitetima kojima raspolažemo.

Tu je 2.500 MW u termoelektranama, 2.400 novih MW u hidroelektranama, zatim značajni kapaciteti u vjetroelektranama i do 3.000 MW te kapaciteti vjetrotroelektrana", kazao je ministar Trhulj.

Istaknuo je da Turska pokazuje veliko interesovanje za ulaganje u energetski sektor BiH te da je dogovoreno da u narednih mjesec dana pri turskom ministarstvu energije bude formirana grupa koja će doći u BiH i zajednički s predstavnicima Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije sagledti mogućnosti i stvarne potencijale u BiH, a kasnije se prijaviti i na objavljene javne međunarodne tendere.

Trhulj je istaknuo i da je zajednio s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem imao značajan sastanak s podsekretarom u Ministarstvu odbrane Republike Turske koji je zadužen za namjensku industriju.

"Turska trenutno ima jednu od najznačajnijih vojnih industrija u Evropi i imaju više od 12,5 milijardi eura izvoza pa nam je želja da uz pomoć Ministarstva odbrane Turske ponovo razvijamo našu namjensku industriju, a oni žele da nam tu pomognu kako kroz otvaranje tržišta na kojima oni plasiraju svoje proizvode, tako i kroz razvoj novih tehnologija u bh. fabrikama", rekao je Trhulj.

Pojasnio je da će već tokom dana poslati neke osnovne informacije na osnovu kojih će turska strana napraviti određenu analizu te dodao da će za mjesec do dva ponovno biti održan sastanak dviju strana da bi se utvrdile mogućnosti unapređenja saradnje.

Naglasio je da je u Turskoj imao sastanak i s predstavnicima 15-ak kompanija iz različitih industrijskih grana i da je istaknuo da BiH posjeduje veliki broj praznih fabrika i koje će u procesu male privatizacije ići u prodaju.

Istaknuto je i da BiH ima obučene ljude u raznim firmama, ali da je svježi kapital ono što fali u mnogim firmamam da bi proizvodnja bila pokrenuta.

"Imao sam jedan sastanak s predstavnicima 15-ak velikih kompanija i oni su zaista iskazali spremnost da ih informiramo kada bude došlo do male privatizacije da bi mogli učestvovati na tenderima. Dogovorili smo i da jednom turskom časopisu koji se prodaje u 100 hiljada primjeraka i koji praktično kupuje toliki broj kompanija, a koji prezentira sve šta se događa u industrijskim granama u Turskoj, pošaljemo sve naše objave i one će biti besplatno plasirane", kazao je Trhulj.

Evroazijski ekonomski forum održan je u Istanbulu i Izmiru od 10. do 13. aprila, a delegacija BiH boravila je tamo u organizaciji Marmara fondacije, koja je organizator i pokrovitelj Foruma.