Loši odnosi
63

Turska zabrana izvoza teško će pogoditi izraelsko građevinarstvo, ali postoji dublji strah

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Turska zabrana nekog izvoza u Izrael mogla bi teško pogoditi izraelsku građevinsku industriju u trenutku kada je sektor već teško pogođen zbog izraelskog napada na Gazu.

Nametnute trgovinske restrikcije, koje se uglavnom odnose na robu od koje zavise izraelski građevinari, primorat će uvoznike da traže alternativne dobavljače iz drugih zemalja, što će izazvati dodatne troškove koji će značiti veće cijene za potrošače i preduzeća.

"To je značajan korak Turske i promjena politike jer do sada Turska nije doticala ekonomske odnose sa Izraelom. Čak i tokom perioda visokih tenzija na političkom nivou, ekonomski odnosi su nastavljeni gotovo neprekidno. Akcija stvara neizvjesnost u poslovnom području, što nikada nije dobro za poslovne odnose", rekla je za The Times of Israel Gallia Lindenstrauss, viša istraživačica na Institutu za nacionalne sigurnosne studije (INSS).

"Postoji bojazan da postoje drugi akteri na međunarodnom planu koji prešutno bojkotuju Izrael i da ovo nije samo bilateralna kriza između zemalja, već bi mogla imati i posljedice na trgovinske odnose Izraela općenito", upozorio je Lindenstrauss.

Lindenstrauss je napomenuo da Izrael i Turska imaju sporazume o slobodnoj trgovini od sredine 1990-ih i smatra da se sada krše.

Kako ograničenja utiču na ugovore između privatnih preduzetnika u Turskoj i uvoznika u Izraelu, vjerovatno će doći do ekonomskih i pravnih posljedica. Osim Turske, postoji zabrinutost da će rastuće kritike o tome kako se vodi rat u Gazi potaknuti druge zemlje kao što su Norveška ili Irska da slijede njihov primjer akcijama bojkota.

Turska je ove sedmice objavila ograničenja izvoza u Izrael za 54 proizvoda, uključujući cement, čelik, aluminij, željezo, građevinski materijal i opremu kao odgovor na rat koji bjesni u Pojasu Gaze više od šest mjeseci.

Izrael uvozi oko 70 posto željeznog građevinskog materijala i oko trećine svojih potreba za cementom iz Turske uglavnom za upotrebu u lokalnoj građevinskoj i građevinskoj industriji, kao i sanitarne proizvode za kupatila, prema Izraelskom udruženju građevinara.

"Turska nije jedini proizvođač osnovnih proizvedenih građevinskih materijala, ali su jeftiniji, i zbog geografske blizine. Sada će izraelski uvoznici morati tražiti alternativne dobavljače koji će troškove izgradnje učiniti još skupljima", rekao je Shay Pauzner, zamjenik generalnog direktora Izraelskog udruženja građevinara.