Crno tržište
11

Turistička zajednica ponovo u akciji protiv nelegalnih iznajmljivača smještaja

A. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Turistička zajednica Kantona Sarajevo najavila je novu akciju protiv nelegalnih iznajmljivača privatnog smještaja.

"Nakon urađene analize, kao i prijava građana i turista, o velikom broju nelegalnih smještajnih objekata, koji se oglašavaju na online agencijama - internet platformama (Booking, Airbnb, itd.), obavještavamo iznajmljivače da će ponovno biti poduzeta akcija, u saradnji sa svim relevantnim institucijama, kako bi se smještajni objekti uveli u zakonske okvire i spriječilo crno tržište i nelojalna konkurencija", naveli su u saopćenju za javnost.

Turistička zajednica dalje navodi da neregistrovani iznajmljivači smještajnih objekata, osim što krše zakonske odredbe, šalju vrlo negativnu sliku o našoj zemlji kao primamljivoj turističkoj destinaciji (bilo je slučajeva da turisti izvrše rezervaciju, uplate ili dođu na odredište koje ne postoji). Također, turisti koji su u nelegalnom smještaju se ne prijavljuju nadležnim institucijama, što sa sigurnosnog aspekta može predstavljati prijetnju.

"Zbog svih navedenih problema Turistička zajednica KS će zajedno sa Bookingom, Airbnbom i ostalim online agencijama - platformama, u saradnji sa nadležnim inspekcijama, kao i ostalim institucijama nadležnim za strane goste koji borave na teritoriji Bosne i Hercegovine, poduzeti akciju borbe protiv crnog tržišta i nezakonitog rada, te oni iznajmljivači koji budu pronađeni da nisu registrovani za obavljanje ugostiteljske djelatnosti bit će skinuti sa navedenih platformi i protiv njih će biti poduzete zakonski predviđene mjere.

Da bi se zakonski oglašavao na spomenutim platformama iznajmljivač mora imati dokaz (Rješenje o ispunjavanju minimalnih tehničkih i drugih uslova za izdavanje smještajnih objekata u domaćinstvu) u skladu sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti (Službene novine FBiH, broj: 32/09).

Na linku www.visitsarajevo.ba možete pronaći detaljne informacije o načinu registracije i svim zakonom predviđenim obavezama kao iznajmljivača smještaja.

Iz TZ mole iznajmljivače koji podnesu zahtjev za kategorizaciju svog smještajnog objekta da ih informišu, kao i kada ga dobiju, kako ne bi bili skinuti sa navedenih platformi za online iznajmljivanje i kako protiv njih ne bi bile poduzete zakonom predviđene mjere.