Do Nove godine
204

TRZ Hadžići izradit će prototip "pametnog odijela" za vojnike i civile

FENA
Ilustracija (Foto: Pixabay)
Ilustracija (Foto: Pixabay)
Direktor Tehničko-remontnog zavoda Hadžići Meho Rekić kazao je, u razgovoru za Fenu, da inžinjeri tog zavoda vrijedno rade i da bi trebali do Nove godine izraditi prototip tzv "pametnog odijela".

Nakon što bude napravljen, kaže Rekić, prototip odijela će biti prezentiran potencijalnim kupcima, ali i široj javnosti.

"'Pametna odijela' se rade u dvije varijante, jedna varijanta će biti za civilni sektor, a druga za vojni. Za civilni sektor, u slučaju ako se radi o rudnicima, rudari će imati određene senzore na svojim odijelima i ukoliko dođe do neke nezgode, u svakom momentu bi se znalo gdje su ljudi, da li su živi, kakva je njihova životna funkcija", pojasnio je Rekić.

Po njegovim riječima, ovaj proizvod će prvo biti plasiran na bh. tržište, a onda i na inostrano, koje, također, traži takvu vrstu tehnologije.

Rekić je napomenuo da su "ovih dana Tehničko-remontni zavod Hadžići posjetili vojni atašei ambasada rezidenata u BiH zajedno sa zamjenikom ministra odbrane BiH Seadom Jusićem, gdje su im tom prilikom prezentirani proizvodi koje pravi Remontni zavod, te predstavljena vizija razvoja i planovi za budućnost ovog zavoda".

"Ovog momenta pregovaramo sa kupcima sa raznih strana svijeta. Dobili smo oko 10-ak upita za prodaju naših proizvoda, tako da očekujemo veoma brzo reagiranje nekog od njih, da dođu i da potpišu s nama ugovor o jednogodišnjoj ili višegodišnjoj kupovini naših proizvoda", kazao je Rekić.

Tehničko-remontni zavod iz Hadžića, pored tzv. "pametnih odijela", napravio je, između ostalog, i prvi bh. ručni bacač RPG 7 MX2 kalibra 40 milimetara te padobran za osvjetljavajuće minobacačke mine 120, 80 i 60 milimetara.