{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tri slova koja mnogo znače: BMW posjeduje nešto što Google očajnički treba

13.8.2015. u 19:27
189
59
Tri slova koja mnogo znače: BMW posjeduje nešto što Google očajnički treba
189
Tri slova koja mnogo znače: BMW posjeduje nešto što Google očajnički treba
Foto: EPA
Google je prije nekoliko dana obznanio da planira reorganizirati kompaniju pod novim imenom "Alphabet". No, očigledno da čelnici Googlea nisu "proguglali" sam naziv Alphabet prije nego su obznanili novi naziv kompanije.
Naime, ispostavilo se da njemački automobilski div BMW posjeduje malu kompaniju Alphabet. Poseban problem za Google predstavlja činjenica da je BMW vlasnik domene Alphabet.com koju Google sada očajnički treba.

Glasnogovornik BMW-a izjavio je za Times da kompanija ne namjerava prodati svoju domenu i da je Alphabet značajna kompanija u sastavu BMW grupacije. Google/Alphabet je trenutno dostupan na domeni abc.xyz.

BMW trenutno istražuje da li je Google ugrozio njihov brend, ali još uvijek nisu poduzeli pravne mjere. BMW već trpi štetu jer je od objave da će se Google restruktuirati pod nazivom Alphabet njihova stranica Alphabet.com većinom nedostupna zbog prevelikog broja korisnika koji joj žele pristupiti misleći pri tome da otvaraju stranicu Google/Alphabeta.

Mediji izvještavaju da je Alphabet vrlo često ime za kompanije i da samo u Sjedinjenim Državama postoji više od 100 kompanija s ovim imenom.

Čak je i Twitter nalog @Alphabet već zauzet i pripada Chrisu Andrikanichu koji također ovih dana uživa u povećanim posjetama njegovom profilu.

Osnivač kompanije Y Combinator Paul Graham na svom blogu je napisao da Google u svom vlasništvu mora imati domenu Aplhabet.com. On smatra da domena više nije važna da bi se pronašla internet stranica neke kompanije, ali neposjedovanje domene .com signalizira slabost.

Doduše, Google/Alphabet je objavio da će sve svoje proizvode i dalje predstavljati pod nazivom i logom Googlea tako da vjerovatno i neće posebno ulagati u brendiranje novog imena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: