Finansijski izvještaj
20

Tesla objavio godišnji profit, broj automobila koji su prodali je zapanjujući

V. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
I pored gubitaka koje su imali tokom 2019., kompanija Tesla je uspjela profitirati, pa su joj i dionice znatno skočile.

Kompanija Tesla, koja se bavi proizvodnjom automobila, otkrila je koliki profit je imala u posljednja tri mjeseca 2019. godine. Time se pokazalo da je nadmašila očekivanja, iako je pretrpjela velike gubitke, piše CNN.

Naime, u posljednjem tromjesečju prošle godine, Tesla je zaradila 386 miliona dolara zahvaljujući pametnim analizama i ulaganjima. Uzimajući u obzir gubitke, kompanija je u protekloj godini ostvarila dobit od 35,8 miliona dolara.

"Godina 2019. je bila prekretnica za Teslu", piše u saopćenju kompanije.

Kompanija je najavila svoj daljnji razvoj, otvara novu fabriku u Šangaju prije planiranog roka i izbacuje novi model, terenac Model Y, čija proizvodnja je nedavno započela i koji će se u prodaji naći u prvom tromjesečju ove godine. Najavljeno je da će njegova cijena biti povoljnija u odnosu na cijene njihovih dosadašnjih terenaca.

Osim toga, u planu je otvaranje fabrike u Berlinu 2021. To bi moglo doprinijeti poboljšanju prodaje za 36 posto, u odnosu na 2019., kada su prodali čak 500.000 vozila.

Dionice Tesle, čija vrijednost raste u posljednjih osam mjeseci, skočile su za 11,5 posto nakon objavljivanja finansijskog izvještaja.