biznis
0

"Telekom Srbije" očekuje odštetu

SRNA
Prije nego što proda "Telekom", Vlada Srbije će najkasnije do 21. marta morati da odluči kako će da riješi pitanje opreme obavještajnih službi instaliranih u toj kompaniji, za koju "Telekom" očekuje obeštećenje, piše "Blic".

Oprema vrijedi oko 20 miliona evra i zaštićena je kao vid infrastrukture, a buduće vlasnike, ukoliko "Telekom" bude prodat, neće interesovati, piše list.

U "Telekomu" očekuju obeštećenje od države i trenutno se traži pravni okvir kako da se to pitanje riješi. Ekonomisti smatraju da će Vlada, umjesto novca, "Telekomu" ponuditi nekretnine.

Vlada je nedavno donijela odluku da se ta oprema vodi kao infrastruktura, a sa ovim rješenjem saglasne su i civilne i vojne službe bezbjednosti, dok grčki OTE nije postavljao pitanje vlasništva nad tom opremom. 

"Ta imovina će ostati vezana za državu jer je nabavljana isključivo za potrebe bezbjednosnih službi, tako da 'Telekom' neće imati gubitak u profitu kad se ona izdvoji, ali jeste gubitak u smislu da je za nabavku te opreme Telekom izdvojio 20 miliona", rekao je izvor iz Vlade Srbije. 

Vojni analitičar Aleksandar Radić za "Blic" kaže da je praksa da hardver i softver koji se koriste za pribavljanje informacija budu u vlasništvu nadležnih službi, a ne telekomunikacione kompanije.

"Sigurno je da će novi vlasnik 'Telekoma' morati da prihvati da se nastavi praksa sa prisluškivanjem u skladu sa Zakonom o telekomunikacijama", rekao je Radić.